buitenland

Zweden in dubio over leeftijdscheck voor minderjarige migrant

Door Elif Isitman - 03 februari 2016

Als het land met het hoogste aantal asielzoekers per inwoner in Europa, heeft de regering in Zweden de afgelopen tijd besloten de regels aan te scherpen voor nieuw arriverende migranten. Een groot probleem voor het Scandinavische land is een groeiend aantal volwassenen dat zich als minderjarige voordoet om makkelijker het land binnen te komen.

Om dat tegen te gaan, klinken er geluiden vanuit de politiek om medische tests uit te voeren om te bepalen of iemand echt minderjarig is of niet, meldt persbureau Reuters. Het plan stuit op hevige weerstand vanuit de medische wereld.

Volwassenheid

Een aantal gewelddadige incidenten in asielzoekerscentra, waaronder de moord op een vrouwelijke medewerker van een azc, heeft de weerstand van de bevolking tegen de migratiestroom aangewakkerd.

De Zweedse regering kondigde onder meer aan grote aantallen migranten het land uit te zetten. Ook scherpte het land begin deze maand de grenscontroles aan: iedereen die Zweden vanuit Denemarken binnenkomt moet een identiteitsbewijs met foto tonen.

Vorig jaar kwamen ongeveer 163.000 asielzoekers het land binnen. Naar schatting bestaat een vijfde, dus ongeveer 35.000, daarvan uit alleenstaande minderjarigen. De meesten van hen zouden tussen de 16 en de 17 jaar oud zijn, en dus dichtbij volwassenheid.

Veel van hen kwamen het land binnen zonder identiteitsbewijs, waardoor het lastig te bepalen is of ze echt jonger dan 18 jaar zijn. Deceptie ligt daarbij op de loer, omdat minderjarige asielzoekers veel voordelen krijgen.

Zo maken ze sneller kans op een woning en een opleiding, worden ze sneller toegelaten en hebben ze minder kans om uitgezet te worden. Het vermoeden bestaat dan ook dat een groot aantal jongvolwassenen zich voordoet als minderjarig, waardoor het berekende cijfer van 35.000 alleenstaande minderjarigen overdreven is.

Scans

Een woordvoerder van het Zweedse Migratieagentschap zegt dat er momenteel geen tests worden uitgevoerd op personen die beweren minderjarig te zijn. Vooral de Zweedse centrumrechtse partij dringt aan op medische tests, en stelt voor bijvoorbeeld röntgenscans te maken van handen en tanden om zo de leeftijd te bepalen.

Deze tests zijn niet illegaal, maar veel artsen weigeren ze uit te voeren omdat ze niet accuraat genoeg zouden zijn. In andere EU-landen worden wel al medische tests uitgevoerd om de leeftijd van asielzoekers te bepalen. Oostenrijk laat artsen bijvoorbeeld rapporten opstellen met scans van de tanden en beschrijvingen van de genitale ontwikkeling. In Italië kunnen dergelijke onderzoeken via een gerechtelijk bevel worden afgedwongen.

De Zweedse minister van Migratie Morgan Johansson stelde afgelopen zondag voor om  ‘softere’ manieren in te voeren om de leeftijd van migranten te checken, bijvoorbeeld door interviews met kinderen te houden en zo de leeftijd te bepalen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.