buitenland

Ahmet Davutoglu wil dat EU-top over meer dan migratie gaat

Door Tom Reijner - 07 maart 2016

Turkije belooft voor aanvang van de zoveelste EU-top over de migratie dat het alles zal doen om de migratiestroom te verminderen. Hoewel ‘iedereen wel weet dat het aantal migranten niet kan worden teruggebracht naar nul’, gaan we ‘alles doen wat we kunnen’.

Dat zei de Turkse premier Ahmet Davutoglu voor aanvang van de top, waar een oplossing moet worden gezocht voor de migratiecrisis.

Oversteek

Turkije speelt daarbij een essentiële rol, aangezien de meeste migranten vanuit dat land de oversteek maken naar Europa. De EU probeert de Turken te paaien met allerlei toezeggingen – misschien wel meer dan 3 miljard – in ruil voor een hardere Turkse aanpak van mensensmokkelaars en het tegenhouden van migranten.

Ook komt er een ander heikel punt aan de orde: de terugname van mensen die om puur economische reden de overtocht maken naar Griekenland. Maar Davutoglu, die tot diep in de nacht tijd doorbracht met Angela Merkel en Mark Rutte, wil meer dan alleen over migratie praten.

‘Onmisbaar’

De vele gesprekken die ongetwijfeld zullen volgen, moeten ook gaan over de toetreding van Turkije tot de EU. Want de Turkse premier, die sprak over ‘ons continent’, vindt dat de EU en zijn land van elkaar afhankelijk zijn, gezien ‘de vele uitdagingen die voor ons liggen’.

Dat de EU en Turkije ‘onmisbaar’ zijn voor elkaar, blijkt volgens hem alleen al uit het feit dat er een tweede EU-Turkijetop in drie maanden tijd wordt gehouden. ‘We moeten solidair zijn en het hele plaatje in ogenschouw blijven nemen.’

In november werd onder meer afgesproken dat de toetredingsonderhandelingen zullen worden hervat. Een van de EU-eisen is dat de persvrijheid in Turkije verbetert. Die kreeg de afgelopen dagen wederom een flinke klap, met de overname van oppositiekrant Zaman door Ankara.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.