buitenland

‘Blijf af van mijn krant’: Turkse politie botst met Zaman-betogers

Door Elif Isitman - 05 maart 2016

De Turkse politie heeft vrijdagnacht traangas en waterkanonnen ingezet om demonstranten uit elkaar te drijven bij het kantoor van de krant Zaman in Istanbul. De demonstranten scandeerden leuzen en droegen borden met teksten als ‘vrije pers kan niet het zwijgen worden opgelegd’ en ‘handen af van mijn krant’.

De politie probeerde de kantoren binnen te vallen nadat een rechtbank vrijdag een bewindvoerder aanwees die voor meer controle moet zorgen over de grootste krant van Turkije, meldt persbureau Reuters.

Rechtsstaat

Honderden Zaman-supporters werden teruggedreven, nadat zij zich bij het hoofdgebouw hadden verzameld. Op videobeelden is te zien hoe de politie en Zaman-journalisten met elkaar botsen. De krant is met een oplage van 650.000 de grootste van Turkije en is kritisch over het bewind van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Hoofdredacteur Abdulhamit Bilici van Zaman sprak van een ‘donkere periode voor ons land en onze democratie’. Op vrijdag, na de uitspraak van de rechtbank,  zei Seygi Akarcesme, de hoofdredacteur van de Engelstalige versie Today’s Zaman al dat de overname het einde van de rechtsstaat in Turkije inluidt.

PvdA-europarlementariër en Turkije-rapporteur veroordeelt de overname en zei dat ‘de Turkse hetze tegen de persvrijheid zich helaas voortzet’.

Ballingschap

De krant wordt gefinancierd door de organisatie islamitische geleerde Fethullah Gülen, die momenteel in Amerika in ballingschap verkeert. De Gülenistische beweging wordt door het regime van Erdogan als terroristische organisatie bestempelt. Eerder op vrijdag werden ook twee zakenmannen opgepakt die geassocieerd worden met de beweging van Gülen.

Erdogan en Gülen waren vroeger bondgenoten van elkaar, totdat ze in 2013 ruzie kregen. Erdogan probeerde eerder de macht van het leger te temperen, en werd toentertijd bijgestaan door Gülen, die veel invloed had binnen de rechterlijke macht. Sinds een paar jaar liggen de twee mannen met elkaar overhoop. Sympathisanten van Gülen binnen de politie en het Openbaar Ministerie startten in 2013 namelijk een corruptieonderzoek naar Erdogan en zijn vertrouwelingen.

Gülen woont al sinds 1999 in ballingschap in de Verenigde Staten. In Turkije staan arrestatiebevelen uit naar de islamitische geleerde. Hij wordt ervan verdacht de regering van Erdogan omver te willen werpen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.