buitenland

Boris Johnson kraakt Franse dreigementen: ‘Onzinnige bangmakerij’

Door Emile Kossen - 03 maart 2016

De Franse regering waarschuwde dat het migranten in Calais niet langer zal tegenhouden als Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt. Burgemeester van Londen Boris Johnson doet de waarschuwing af als onzin.

Johnson, die vorige week openlijk naar buiten kwam als een voorstander van een Brexit, zei donderdagavond in gebroken Frans ‘donner me a break’ – doe eens normaal. ‘Ik geloof niet dat de Frans-Britse relatie door een Brexit zou veranderen.’

Impact op vele gebieden

De burgemeester reageerde op uitspraken van de Franse president François Hollande en de minister van Economische Zaken Emmanuel Macron. Hollande voorspelde donderdag, in een persconferentie met de Britse premier David Cameron, dat een vertrek van Groot-Brittannië uit de Unie ‘op vele gebieden serieuze impact zal hebben.’

Macron was duidelijker: Fransen zullen, in het geval van een Brexit, migranten in Calais niet langer meer tegenhouden. Daar wachten nog altijd duizenden migranten, die maar al te graag naar Groot-Brittannië willen. In 2003 werd afgesproken dat Britse douaneambtenaren aan de Franse kant van het Kanaal grenscontroles mogen uitvoeren om ongewenste migranten tegen te houden.

Bangmakerij

‘Ik denk dat dit allemaal deel is van het plan om mensen bang te maken, zodat ze toch bij de EU willen blijven,’ zei Johnson. ‘Maar al onze argumenten zijn uiteindelijk toch gebaseerd op het idee dat we prima op eigen benen kunnen staan.’

Cameron, lid van dezelfde partij als Johnson, wil wel in de EU blijven. Hij bereikte vorige maand een akkoord met Europese leiders over de hernieuwde positie van zijn land in de Unie, waaronder ook toezeggingen op het gebied van uitkeringen aan EU-migranten. In juni vindt een referendum plaats waar de Britten over het akkoord beslissen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.