buitenland

Brusselse miljoenen moeten Griekenland uit migratiecrisis helpen

Door Thomas Borst - 02 maart 2016

De Europese Commissie wil Griekenland tegemoetkomen in de migratiecrisis en heeft woensdag voorgesteld om financiële ondersteuning te verlenen aan landen die de migratiestroom niet aankunnen. Een noodpakket van 700 miljoen euro moet landen als Griekenland en Slovenië helpen een humanitaire ramp te voorkomen.

Voor dit jaar is er 300 miljoen euro nodig en voor 2017 en 2018 elk 200 miljoen euro, vindt de Europese Commissie. Het geld moet uit het de bestaande begroting van de Europese Unie komen en niet ten koste gaan van het budget voor humanitaire steun voor landen buiten de EU.

EU-commissaris Christos Stylianides hoopt dat de 28 lidstaten van het Europees Parlement snel zullen instemmen met het voorstel. ‘Er is geen tijd te verliezen,’ doelt Stylianides op de situatie in Griekenland. Volgens de commissaris hebben de 12.000 tot 15.000 mensen die daar vastzitten ‘zeer urgent’ hulp nodig.

Bewaking

Macedonië – geen EU-lidstaat – heeft de grens met Griekenland zeer streng bewaakt. De Macedonische politie laat slechts enkele asielzoekers door, woensdag liet de politie 170 vluchtelingen uit Syrië en Irak binnen, meldt de Griekse staatsradio ERT.

Duizenden migranten stranden echter in Griekenland en moeten hopen dat de Macedonische autoriteiten de grens openen. Macedonië laat alleen nog asielzoekers van Syrische en Iraakse afkomst met geldige documenten door. Door de strengere bewaking van de Balkanroute, dreigt Griekenland uit te groeien tot een migrantenkamp.

De Griekse premier Alexis Tsipras vindt het gedrag van Macedonië ‘onaanvaardbaar’ en vroeg 470 miljoen euro van de EU. Tsipras sprak daar dinsdag over met voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. Een dag later presenteert de Europese Commissie een plan waarmee het de Grieken financieel wil ondersteunen.

Turkije

Het steunpakket moet bijdragen aan de opvang van asielzoekers binnen Europa, maar tegelijkertijd hoopt de EU overeenstemming te bereiken met Turkije over de terugname van asielzoekers.

Een woordvoerder van het Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft woensdag gezegd dat de Turken bereid zijn om afspraken te maken met veertien Europese landen over de terugname van migranten die geen recht hebben op bescherming in Europa. Tegelijkertijd hoopt de Unie dat Turkije snel maatregelen treft om de grens met Griekenland te sluiten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.