buitenland

Cameron doet ‘onder geen beding’ mee met migrantenherverdeling

Door Elif Isitman - 07 maart 2016

Groot-Brittannië zal niet meedoen met een mogelijk  herverdelingsplan van asielzoekers over de Europese Unie. ‘Wij hebben hier een keiharde opt-out optie voor,’ zegt de Britse premier David Cameron.

Terwijl de EU-landen met Turkije onderhandelen over de verdere aanpak van de migratiecrisis, laat Cameron maandag alvast weten dat zijn land niet meedoet als er een herverdelingsschema van migranten komt, meldt persbureau Reuters.

Quota

Het is onduidelijk of er, als er nieuwe afspraken met Turkije gemaakt worden, überhaupt nog sprake zal zijn van een herverdelingsplan – waarbij migranten die in grenslanden binnenkomen met behulp van een quotasysteem over verschillende EU-lidstaten worden verdeeld.

Groot-Brittannië wordt evengoed hard getroffen door de migratiecrisis, ook als het land voor een Brexit – een vertrek uit de EU- kiest tijdens het referendum in juni, zegt Cameron. Toch benadrukt hij dat hij niet van plan is mee te doen aan de herverdeling van asielzoekers. ‘Er is geen vooruitzicht op Britse deelname aan een gemeenschappelijk Europees asielbeleid. We hebben onze eigen aanpak,’ zei Cameron tijdens de migratietop in Brussel.

‘Zelfs buiten de EU zouden we last hebben van de migratiecrisis,’ zegt Cameron. ‘Maar aan het einde van de dag, beschermen we onze eigen grenzen en hebben we het beste van beide werelden’.

Akkoord

Het herverdelingsplan is ooit op tafel gelegd om de druk grenslanden als Griekenland en Italië te verlichten. Maandagmiddag werd tijdens de migratietop in Brussel gesproken over een mogelijk nieuw ‘ruilsysteem’, waarbij voor elke economische migrant die Turkije overneemt van de EU, een Syrische vluchteling wordt teruggestuurd naar Europa. Ook zouden de Turken een hoger bedrag ontvangen dan aanvankelijk was afgesproken: 7 miljard in plaats van 3 miljard euro.

Hier is nog geen akkoord over gesloten – de aanwezige regeringsleiders hebben de vergaderingen opgerekt en gaan nu ook tijdens een diner met elkaar in discussie. Naar verwachting wordt een akkoord op zijn vroegst maandagavond gesloten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.