buitenland

‘Co-piloot Germanwings had naar psychiatrische kliniek gemoeten’

13 maart 2016

De Duitse piloot Andreas Lubitz die vorig jaar een vliegtuig van Germanwings opzettelijk liet crashen in Franse Alpen kreeg twee weken voor de ramp het advies van een dokter om zich te laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Dat zeggen onderzoekers van het BEA, de Franse dienst voor luchtverkeersveiligheid, zondag. Lubitz vertoonde al sinds december 2014 symptomen die erop wijzen dat hij serieuze psychologische problemen had. Het advies van de arts om zich te laten opnemen negeerde hij en verzweeg hij tegenover zijn werkgever Germanwings, aldus het BEA.

 

Beroepsgeheim
Lubitz had in totaal zo’n 40 doktoren geraadpleegd, zeggen de onderzoekers. Geen van hen lichtte Germanwings in over zijn serieuze problemen, omdat dat tegen het medisch beroepsgeheim in gaat.

De co-piloot sloot zich op 24 maart 2015 op in de cockpit en liet een Airbustoestel van Germanwings crashen in de Franse Alpen. Daarbij vielen 150 doden, onder wie één Nederlander.

Medisch testen
In het rapport van de BEA wordt aanbevolen dat piloten in het vervolg vaker medisch te testen, om soortgelijke rampen te voorkomen. Ook vindt de Franse dienst dat het makkelijker moet zijn om medische problemen aan de werkgever te rapporteren.

Lees ook: Lubitz had al veel langer zelfmoordneigingen

Na de vliegramp besloten verschillende Europese luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, al dat het niet langer is toegestaan dat een piloot alleen achterblijft in de cockpit.

 

 

 

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.