buitenland

Deal met Turkije: Orbán ligt dwars bij herverdelingsplan

Door Thomas Borst - 07 maart 2016

De Hongaarse premier Viktor Orbán verzet zich tegen de plannen van de EU om vluchtelingen over Europa te verdelen nadat ze in Turkije zijn geregistreerd.

Een woordvoerder van Orbán zegt maandagavond dat Hongarije niet zomaar akkoord gaat met een herverdeling. Hongarije verzet zich al langer tegen het migratiebeleid van de Unie. Toen de EU in september een verdeelplan presenteerde voor de migranten in Griekenland en Italië, lag Orbán ook al dwars.

Uit uitgelekte Brusselse conceptteksten blijkt dat de volgende afspraken op tafel liggen bij de onderhandelingen tussen Turkije en de EU:

  • Niet alleen economische migranten, maar ook Syrische vluchtelingen zullen worden opgenomen door Turkije. De asielzoekers worden op Turkse bodem geregistreerd en opgevangen. Erkende vluchtelingen worden vervolgens per vliegtuig overgedragen aan een aantal welwillende EU-lidstaten.
  • De illegale immigratie moet opdrogen doordat de EU wil dat alle bootmigranten terug naar Turkije worden gestuurd. Voor elke Syriër die de EU terugstuurt, mag Turkije een erkende vluchteling naar Europa sturen.
  • Turkije belooft de migratiestroom naar Griekenland in te dammen, in ruil daarvoor mogen de Turken sneller visumvrij door Europa reizen dan eerder was afgesproken.
  • Om de omstandigheden in de opvangkampen voor vluchtelingen en migranten te verbeteren, krijgt Turkije 3 miljard euro extra bovenop de miljarden die eerder waren toegezegd.
  • Ook krijgen de gesprekken over een EU-lidmaatschap voor de Turken een nieuwe impuls als zij de migratiedruk op Europa verminderen. De al jaren vastzittende onderhandelingsgesprekken over toetreding tot de Unie van Turkije werden tijdens de migratietoppen nieuw leven ingeblazen.

Akkoord

De EU hoopt maandagavond een akkoord te bereiken met Turkije over de migratieproblematiek. Met een akkoord hoopt Brussel eindelijk een doorbraak te forceren in de migratiecrisis.

In november bereikte de EU ook al een overeenstemming met Turkije over het indammen van de migrantenstroom: in ruil voor 3 miljard euro beloofden de Turken de grenzen beter te bewaken. De Turkse inspanningen hebben er nog niet toe geleid dat de instroom naar Europa afnam – dit jaar kwamen er al bijna 130.000 migranten aan in Griekenland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.