buitenland

Duitse EU-commissaris: elk jaar zeven miljard euro naar Turkije

Door Emile Kossen - 07 maart 2016

De Duitse EU-commissaris Günther Oettinger vindt dat EU-lidstaten veel meer geld moeten overmaken aan de Turken voor hun inspanningen in de migratiecrisis. Zo’n zeven miljard per jaar noemt hij ‘een redelijke prijs’.

Dat zegt Oettinger in Duitse media. ‘Als we de kosten van huisvesting en verzorging van vluchtelingen voor Turkije vergoeden, kom je al snel uit op zo’n zes à zeven miljard euro per jaar,’ aldus de CDU-politicus.

Beloftes

De Europese Unie heeft bij het ondertekenen van een actieplan afgelopen november drie miljard euro toegezegd aan Turkije, dat wordt uitgesmeerd over twee jaar. In ruil daarvoor beloven de Turken om migranten niet door te laten reizen naar Griekenland. Het bleek niet gemakkelijk om de drie miljard van alle EU-lidstaten bij elkaar te krijgen, vooral Italië stribbelde tegen.

Vooralsnog heeft de deal met Turkije – een belangrijk onderdeel van het beleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel – weinig effect gehad op de asielstroom naar Griekenland, die bleef de afgelopen tijd hoog.

Oettinger vindt dat Turkije ook na 2017 financiële steun krijgen, om ervoor te zorgen dat de asielstroom naar Europa echt wordt ingedamd. Maandag spreken EU-leiders tijdens een top in Brussel opnieuw met de Turkse premier Ahmet Davutoglu. De EU hoopt dat Turkije een deel van de economische migranten die vastzitten in Griekenland, wil terugnemen.

Tijd voor meer geld

Dat doen de Turken niet voor niets. Tegen het Duitse tijdschrift Der Spiegelnoemt een woordvoerder van de Turkse AK-partij de steun van drie miljard euro ‘hoogstens een jaarlijkse ondersteuning’. ‘Turkije heeft in vijf jaar tijd al zeven miljard euro uitgegeven aan vluchtelingen. Het wordt tijd dat het aandeel van de EU wordt vergroot.’

Regeringspartij PvdA wil dat Europa de Turken verder tegemoet komt door elk jaar een ‘substantieel aantal’ asielzoekers uit Turkije op te halen, zo zei Diederik Samsom zondagavond. Nederland zou zo’n 30.000 migranten vrijwillig moeten opnemen, aldus de PvdA-politicus.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.