buitenland

Duitse vicekanselier: populisten als Wilders bedreigen welvaart

Door Tom Reijner - 06 maart 2016

Populaire politici als Geert Wilders, Marine Le Pen of Donald Trump zijn volgens de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel (SPD) een gevaar voor de vrede en de maatschappelijke samenhang. Maar dat niet alleen: ze brengen ook schade toe aan de economie en de welvaart.

‘De rechtspopulisten beloven hun aanhangers een weg terug naar een sprookjeswereld, waarin het economische leven zich alleen binnen de grenzen van de eigen natie afspeelt,’ zegt de sociaaldemocratische Gabriel in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag.

Eerlijkheid

Gabriel bekleedt in de ministersploeg van bondskanselier Angela Merkel de functie van minister van Economische Zaken. Hij pleit voor eerlijkheid over de globalisering. ‘Wij moeten de moeite nemen uit te leggen hoe wij de globalisering eerlijk gestalte willen geven. Juist Duitsland als exportland heeft veel profijt van de wereldhandel.’ Volgens hem is nog nooit in de geschiedenis gebleken ‘dat het werkt wanneer een geïsoleerde economie alleen maar binnen de eigen landsgrenzen opereert’.

In de krant waarschuwen ook economen voor de schade die populisten in hun ogen kunnen toebrengen. Holger Schmieding van het Instituut voor Duitse Economie bijvoorbeeld zegt dat wanneer het vrije verkeer van goederen binnen de EU (zoals weggelegd in het Schengenakkoord) wordt opgeheven, dit tot een krimp van de binnenlandse economie van 5 procent kan leiden. ‘Zo’n besluit zal voor jaren van dalende groei zorgen,’ rekent de econoom voor.

Debacle

De waarschuwingen hebben ongetwijfeld ook te maken met de opkomst van anti-europartij Alternative Für Deutschland, kortweg AfD. De regionale verkiezingen die volgende week zondag in Duitsland plaatshebben, zouden wel eens uit kunnen lopen op een debacle voor regeringspartijen SPD en CDU.

AfD, dat zich fel uitspreekt tegen Angela Merkels migratiepolitiek, scoort steeds beter in de peilingen. De bondskanselier sprak zich donderdag in de Rhein-Zeitung uit over de opkomst van de partij. ‘Het zijn moeilijke tijden,’ gaf Merkel aan. ‘Maar het AfD komt niet met oplossingen die goed zijn voor de toekomst van Duitsland.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.