buitenland

Dutch-Americans die geschiedenis schreven: David Petraeus

Door Merlijn van Dierendonck - 04 maart 2016

Een reeks portretten over Nederlanders en hun afstammelingen die een belangrijke bijdrage leverden aan de ontwikkeling van de Verenigde Staten. Deel 14: David Petraeus, controversiële generaal met Friese roots.

David Howell Petraeus (1952) werd geboren in Cornwall-on-Hudson, een dorp zo’n tachtig kilometer ten noorden van New York City. Zal de geschiedenisboeken in gaan als de generaal die Amerikaanse en internationale troepen aanvoerde in de oorlogen in Afghanistan en Irak.

Franeker

Zijn moeder Miriam afkomstig uit Brooklyn en vader Sixtus Petraeus was een Friese kapitein uit Franeker. De twee ontmoetten elkaar in het Kerkelijk Instituut voor Zeelieden in de haven van New York. Sixtus Petraeus voerde tijdens de Tweede Wereldoorlog commando over een Amerikaans vrachtschip.

David Petraeus volgde zijn militaire opleiding aan de prestigieuze militaire academie in West Point. Na zijn afstuderen maakte hij ook de Ranger School af, een opleiding die wordt gezien als de zwaarste militaire opleiding in de wereld.

Oorlogsjaren

In 2003 maakte Petraeus, toen nog generaal-majoor, zijn eerste gevechtssituatie mee. Ten zuiden van de Bagdad leidde hij zijn troepen, de 101ste luchtmobiele divisie, door hevige gevechten op weg naar de Iraakse hoofdstad. Na de val van Bagdad, rukte Petraeus op naar Mosul.

De stad werd bevrijdt en de generaal-majoor startte de wederopbouw van de stad. Hij speelde ook een belangrijke rol bij missies in Haïti en Bosnië.

Affaire

In 2010 kreeg Petraeus het commando over de ISAF-troepen in Afghanistan. Een jaar later beëindigde hij, na 38 jaar, zijn legercarrière en werd hij benoemd tot directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. In 2012 moest Petraeus daar gedwongen ontslag nemen. Hij had vertrouwelijke informatie gedeeld met Paula Broadwell, zijn biografe, met wie hij bovendien een affaire had.

Ondanks de flinke smet op zijn carrière zijn Amerikanen nog altijd lyrisch over de halve Fries Petraeus. Bij zijn afscheid werd hij vergeleken met grote generaals zoals Ulysses S. Grant, George Marshall en Dwight D. Eisenhower.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.