buitenland

Erdogan laat meteen zien wie de baas is bij krant Zaman

Door Tom Reijner - 06 maart 2016

Al twee dagen na de overname van Ankara staat de foto van president Erdogan prominent op de zondagseditie van de krant Zaman. Het is duidelijk wie er aan het roer staat.

Zaman behoorde tot de oppositie, maar sinds vrijdag is dat verleden tijd. De krant, die niet schroomde kritisch te berichten over het steeds autocratischer regime van president Recep Tayyip Erdogan, staat onder curatele van Ankara.

Politiebewaking

Gisteren werd de krant onder zware politiebewaking heropend, nadat eerst de hoofdredacteur door de door Ankara aangestelde bewindvoerder de laan uit was gestuurd.

De journalisten hebben de krant van vandaag naar eigen zeggen niet gemaakt. Het (onafhankelijk) werken wordt hen onmogelijk gemaakt. ‘Het internet werkt niet en we kunnen ons redactiesysteem niet gebruiken,’ zegt een journalist tegenover het persbureau AFP.

Vrouwen

Erdogan en zijn volgers laten er dus geen misverstand over bestaan over wie nu de controle heeft over het medium. Linksboven staat een foto van de president, met de aankondiging dat hij op 8 maart (Internationale Vrouwendag) zijn gezicht zal laten zien op een bijeenkomst voor vrouwen.

Ook staat er op de voorpagina een artikel over een ‘ambitieus’ bouwproject van de Turkse regering, feitelijk een propagandapraatje. Erdogan pronkt graag met dit soort infrastructurele projecten en grootse bouwwerken (nieuwe metrolijn Istanbul, zijn imposante Witte Paleis in Ankara), omdat hij daarmee wil aantonen hoe succesvol zijn economische beleid wel niet is. Verder  er ‘nieuws’ over uitvaartdiensten van ‘martelaren’ die omkwamen bij gevechten met Koerdische strijders.

‘Bezorgd’

De Turkse premier Ahmet Davutoglu verdedigde de overname van de oppositiekrant, met een oplage van 650.000 de grootste van het land. ‘Turkije heeft het recht te twijfelen aan diegenen die bijdragen aan een poging tot een staatsgreep tegen een gekozen regering, zij het op economische of journalistieke wijze’, zei hij tijdens een bezoek aan Iran.

De Europese Unie, die momenteel koortsachtig onderhandelt met de Turken over een oplossing van de migratiecrisis, zegt ‘bezorgd’ te zijn, en de kwestie bij Ankara te zullen aankaarten. In Istanbul gingen gisteren opnieuw duizenden demonstranten de straat op om te protesteren tegen de beknotting van de persvrijheid in hun land.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.