buitenland

Erdogan: ‘Moederschap is bevrijdender dan economische vrijheid’

Door Elif Isitman - 08 maart 2016

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan spreekt lof uit voor ‘traditionele familiewaarden’. Het liberale concept van ‘economische vrijheid’ is lang niet zo bevrijdend voor vrouwen als het moederschap.

Dat zegt de Turkse president tijdens een speech ter ere van Internationale Vrouwendag, die hij gaf voor een congres van vrouwelijke arbeiders in Ankara, meldt Hurriyet. Hij maakt daarbij een pleidooi voor ‘traditionele normen en waarden’ als het gaat om de positie van de vrouw.

Uitbuiting

‘De gedachtegang die het leven beperkt tot economische vrijheid heeft vrouwen ernstig beschadigd. Hoe kan het werk van een moeder worden vertaald naar geld?,’ zei Erdogan op het congres, dat werd georganiseerd door de metaalvakbond Turk Metal.

‘Vrouwen kunnen niet bevrijd kunnen door het familiewezen te verwoesten. Hierdoor worden vrouwen blootgesteld aan uitbuiting in elk opzicht.’ Volgens Erdogan, die afgelopen dagen onder vuur kwam wegens de staatsovername van de Turkse krant Zaman, is dit al te zien in ‘het Westen’, waar volgens hem de ‘normen en waarden instorten, het concept familie wordt afgezwakt, en bevolkingen krimpen’.

Het is niet de eerste keer dat Erdogan het moederschap looft. Zo zei hij in 2008 dat het ‘beledigend’ was dat er maar een keer per jaar moederdag wordt gevierd. Vrouwen hebben een ‘eerbare post,’ aldus Erdogan: ‘zonder jullie zouden er immers ook geen mannen bestaan’.

Hoofddoek

Later op de dag gaf hij ook nog een receptie in zijn enorme Witte Paleis, waar hij het opnam voor de Midden-Oosterse cultuur. ‘Sommige kringen associëren Midden-Oosterse samenlevingen, tradities en zelfs geloof alleen met onderdrukking, despotisme en barbaarsheid’.

Hij haalde impliciet uit naar de oppositiepartij CHP, door te zeggen dat de ‘supporters hiervan miljoenen vrouwen in dit land onderdrukken onder het mom van emancipatie’. Hij verwijst naar vroegere tijden, voordat hij aan de macht kwam, toen vrouwen in Turkije geen hoofddoek mochten dragen in de openbare ruimte is.

Ook haalde hij uit naar anticonceptie, volgens hem een ‘poging om het Turkse volk te laten uitsterven’. Eerder deed Erdogan al oproepen aan vrouwen om minstens drie kinderen te baren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.