buitenland

EU hoopt op doorbraak migratiecrisis na afspraak met Turkije

Door Thomas Borst - 04 maart 2016

Turkije zegt bereid te zijn om alle niet-Syrische asielzoekers terug te nemen uit Griekenland. Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk en de Turkse premier Ahmet Davutoglu hebben daar uitvoerig over gesproken. De Europese Unie hoopt op die manier eindelijk een oplossing te vinden voor de migratiecrisis.

Tusk zegt dat er nog niet over aantallen is gesproken met de Turken. De Poolse EU-voorzitter deed donderdag al een oproep aan alle economische migranten om niet naar Europa te komen. ‘Geloof niet wat mensensmokkelaars zeggen. Riskeer jullie levens – en geld – niet. Het heeft geen zin,’ aldus Tusk.

Macedonië

De instroom van asielzoekers naar de Griekse eilanden blijft de afgelopen dagen aanhouden. Omdat Macedonië de grens heeft gesloten en dagelijks slechts enkele migranten doorlaat, lopen tienduizenden asielzoekers vast in Griekenland.

De EU ziet dat de situatie bij de Grieks-Macedonische grens uit de hand loopt en rekent nu op de Turkije – het land waar het grootste deel van de migranten vandaan komt. De asielzoekers die geen kans maken op een asielstatus in Europa moeten terug naar Turkije.

Op die manier moet de migratiedruk op Griekenland afnemen, omdat de economische migranten zien dat de oversteek van Turkije naar de Griekse eilanden kansloos is. De gesloten Balkan heeft er nog niet voor gezorgd dat de instroom naar Griekenland afneemt.

Schengen

Uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie blijkt dat meer dan de helft van de ruim 120.000 migranten die dit jaar in Griekenland arriveerden, niet van Syrische afkomst was. Als zij daadwerkelijk door Turkije worden teruggenomen, daalt de migratiedruk op Europa en hoopt de EU het Verdrag van Schengen te kunnen redden.

De Unie hoopt dat de afspraken met Turkije een basis vormen voor een oplossing van de migratiecrisis. Al temperen Turkse diplomaten de verwachtingen. Persbureau Reuters meldde eerder deze week dat Turkije de migratietop ook zal aangrijpen om te onderhandelen over een EU-lidmaatschap.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.