buitenland

‘Gedode Nederlandse jihadisten distantieerden zich van kalifaat’

Door Thomas Borst - 01 maart 2016

De acht Nederlandse jihadisten die vorige week in Raqqa zijn geëxecuteerd na een conflict met de Iraakse leiders van terreurgroep Islamitische Staat (IS). De groep van Nederlandse jihadisten zou zijn omsingeld door Iraakse leiders, waarna een vuurgevecht ontstond waarbij acht jihadisten werden gedood.

Dat schrijft de actiegroep Raqqa is Being Slaughtered Silently. Dit ondergrondse netwerk wil laten zien hoe het leven in het kalifaat is en doen verslag vanuit Raqqa, een Syrische stad die door de IS-terroristen is uitgeroepen tot de hoofdstad van het kalifaat.

De Nederlandse jihadisten van Marokkaanse komaf vormden een groep van 75 extremisten. Zij zouden zich hebben gedistantieerd van het hoofdkwartier van IS en raakten geïsoleerd van hun omgeving, maar bleven wel luisteren naar de orders van de leiders van de terreurbeweging.

Irritatie

Toch groeide er irritatie tussen de Iraakse leiders en de Nederlands-Marokkaanse ‘IS-brigade’, omdat de groep er een eigen hoofdkwartier op nahield en daarmee de regels van de ideologie van IS schond.

Een van de Nederlandse jihadisten deed een ontsnappingspoging om Raqqa te ontvluchten, maar werd gearresteerd. Na de ontsnappingspoging heeft IS een onderzoek ingesteld naar de Nederlandse jihadgroepering, waarbij nog twee extremisten zijn opgepakt. Tijdens de gewelddadige verhoorpogingen is een van hen doodgemarteld.

Vuurgevecht

Toen de Nederlandse jihadisten daar lucht van kregen, escaleerde de ruzie en stuurde de Iraakse leiders een bemiddelaar. Hij werd doodgeschoten door extremisten uit het Nederlandse kamp uit wraak voor hun gemartelde vriend.

IS reageerde woedend en pakte de groep Nederlandse jihadisten op. Toen zij in opstand kwamen, ontstond een vuurgevecht waarbij acht jihadisten werden geëxecuteerd wegens ‘extremisme tegen IS’. Zestig anderen zijn opgepakt en zitten vast in twee gevangenissen.

Deze berichtgeving is nog niet bevestigd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt de berichten te kennen, maar kan ze niet bevestigen. Volgens de NCTV zijn er honderdvijftig Nederlandse jihadisten in Syrië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.