buitenland

Grieken: 90 procent van asielzoekers nu economische migrant

Door Emile Kossen - 04 maart 2016

De toestroom van migranten naar Griekenland is de laatste twee weken sterk veranderd. Kwamen er amper nog oorlogsvluchtelingen naar het land, een steeds groter deel van de asielzoekers kwam voor economische redenen.

Dat zei de Griekse staatssecretaris van Defensie Dimitris Vitsas vrijdag tegen het Griekse ANT1. Als Afghanen worden meegeteld als migranten – zij zijn niet zeker van een vluchtelingenstatus – is volgens de staatssecretaris negentig procent van de asielzoekers die onlangs naar Griekenland kwamen ‘economische migrant’. Tussen de asielzoekers zouden dus amper meer Syriërs zitten.

De aantallen die de Griekse politicus noemt zijn anders dan die worden aangehouden door Europese ambtgenoten. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) had het vrijdag nog over ’40 tot 50 procent niet-Syrische asielzoekers’.

Terug naar Turkije

Economische migranten hebben geen kans op een verblijfsvergunning en kunnen sinds kort ook niet gemakkelijk meer doorreizen naar West-Europa. Een aantal Balkanlanden heeft grenscontroles ingesteld en laat alleen nog beperkte aantallen Syriërs en Irakezen door. Het heeft ervoor gezorgd dat tienduizenden economische migranten in Griekenland vast kwamen te zitten.

De Europese Unie hoopt dat er een nieuwe deal met Turkije kan worden gesloten, waarbij de Turken een deel van de economische migranten terugneemt. Maandag wordt daarover tijdens een top in Brussel gediscussieerd.

Beloftes

De Europese Unie sloot eerder al een akkoord met de Turken, die beloofden meer migranten op te zullen vangen. Tot dusver zijn weinig resultaten geboekt. Alleen al in 2016 kwamen er bijna 130.000 migranten Griekenland binnen, veelal via Turkije.

Toch beweerde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu vrijdag dat de afgelopen dagen een grote afname in het aantal migranten is gedetecteerd. ‘We houden ons aan de migratie-afspraken die zijn gemaakt,’ zei Cavusoglu. De Europese Commissie maakte bekend de eerste 90 miljoen euro inmiddels te hebben overgemaakt naar de Turken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.