buitenland

Haakt Republikein Ben Carson definitief af na Super Tuesday?

Door Elif Isitman - 02 maart 2016

De Republikeinse presidentskandidaat Ben Carson ziet ‘geen kans meer op het Amerikaanse presidentschap’. Hij zegt het kandidatendebat van donderdag met zijn vier overgebleven rivalen af.

Hij ziet ‘geen politieke weg meer’ in de strijd om het Witte Huis, meldt The Washington Post.

Verlies

Officieel is zijn campagne nog niet beëindigd, maar het lijkt er sterk op dat Carson ermee stopt. Hij heeft de voorverkiezing van zijn partij nog in geen enkele staat gewonnen.

Inmiddels zijn in twaalf staten voorverkiezingen gehouden. Ook tijdens Super Tuesday leed Ben Carson verlies. Hij won daar in geen enkele staat. Bij de Republikeinen was Donald Trump de overduidelijke winnaar, en bij de Democraten was dat Hillary Clinton.

Winst

Trump kreeg in zeven staten de meeste stemmen en lijkt daarmee op weg naar de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen in november. Hij pakte de winst in de staten Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Vermont, Virginia en Tennessee.

De sociaal-conservatieve Ben Carson is een ex-chirurg die vooral bekend is geworden van een baanbrekende operatie in 1987 waarbij een Siamese tweeling succesvol werd gescheiden. Het recht op wapenbezit was een van zijn voornaamste stokpaardjes tijdens zijn campagne. Hij was populair bij de Tea Party, de conservatieve Republikeinse tak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.