buitenland

Hollande geeft op: terroristen behouden nationaliteit

Door Emile Kossen - 30 maart 2016

Na maandenlang debatteren over een mogelijke grondwetswijziging heeft de Franse president François Hollande besloten af te zien van het plan om veroordeelde terroristen de Franse nationaliteit af te pakken.

‘Ik heb besloten het debat te sluiten, een compromis lijkt buiten bereik’, zei Hollande woensdag. Het is een nieuwe politieke nederlaag voor de impopulaire president.

Bombarie
De aanslagen in Parijs in november 2015 – die aan 130 mensen het leven kostten – waren voor Hollande aanleiding om te strijden voor een grondwetswijziging. Destijds maakte hij zijn plannen om strenger tegen terreur op te treden met veel bombarie openbaar. Even daarvoor had hij de oorlog verklaard aan terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Het belangrijkste onderdeel van de plannen was een wijziging van de grondwet. Daardoor zouden veroordeelde terroristen met een dubbel paspoort hun Franse nationaliteit moeten inleveren. Een andere wijziging had politieagenten meer bevoegdheden moeten geven tijdens een noodsituatie. Ook die wijziging is van de baan.

VN: ‘Buitensporige noodtoestand’ in Frankrijk beperkt mensenrechten

‘Nutteloos’
Er brak de laatste maanden een fel debat uit over het nut en de wettigheid van de wijziging, tussen
linkse en rechtse politici en later ook tussen het Franse parlement en de senaat. Veel rechtse politici zeiden Hollande’s plannen te steunen, tegenstanders vonden dat de plannen niet compatibel zijn met het principe van gelijkheid in de Franse wet.

Ook binnen de Socialistische Partij was er kritiek op de plannen. De minister van Justitie, Christiane Taubira, stapte zelfs op. Ze noemde de wetswijziging ‘compleet nutteloos’ in de strijd tegen radicalisering in Frankrijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.