buitenland

‘Noord-Korea heeft miniatuur-kernkoppen’

Door Thomas Borst - 09 maart 2016

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zegt dat zijn land kernwapens heeft gemaakt die met raketten kunnen worden gelanceerd. De wapens zijn kleiner gemaakt waardoor ze nu op ballistische raketten passen, zo waarschuwt Kim Jong-un Zuid-Korea.

‘Dit is een nucleaire afschrikking,’ zei hij tijdens een bezoek aan nucleaire technici en wetenschappers tegen het Noord-Koreaanse persbureau KCNA. Staatsmedia hebben eerder gemeld dat Noord-Korea over de mogelijkheden beschikt, maar dit werd internationaal in twijfel getrokken. Dinsdagnacht zei Kim Jong-un er voor het eerst zelf iets over.

Vorige week gaf de Noord-Koreaanse leider de opdracht aan zijn leger om kernraketten gereed te maken, zodat ze onmiddellijk gebruikt kunnen worden. Het leger moet klaar zijn om preventieve aanvallen uit te voeren.

Spanningen

De spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten en Zuid-Korea zijn flink opgelopen nadat het Amerikaanse en Zuid-Koreaanse leger maandag een gezamenlijke legeroefening uitvoerden. Daarbij oefenden ze op het uitschakelen van Noord-Koreaanse vernietigingswapens en atoominstallaties.

Bij de oefening waren ruim 17.000 Amerikaanse militairen en 300.000 Zuid-Koreaanse soldaten betrokken. Nooit eerder voerden beide landen zo’n grootschalige gezamenlijke legeroefening uit.

Noord-Korea reageerde woedend en stuurde dreigde meteen met de inzet van kernwapens richting beide landen. ‘Als we op de knop drukken om onze vijanden uit te roeien, zullen alle bases van de provocateurs worden teruggebracht tot een zee van vlammen en as,’ stond er in de verklaring van de Noord-Koreaanse Nationale Defensie Commissie.

Provocaties

Washington zei de Noord-Koreaanse bedreigingen serieus te nemen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken riep Pynogyang op om onmiddellijk een einde te maken aan de ‘provocaties’ richting de Verenigde Staten en Zuid-Korea.

Pyongyang voerde eerder al verschillende keren nucleaire testen uit. Begin januari was de vierde en laatste keer. Daarmee haalde het land de woede op de hals van de Verenigde Naties. De VN-veiligheidsraad heeft Noord-Korea na de laatste proef de ‘zwaarste sancties ooit‘ opgelegd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.