#Brussel

Teruglezen liveblog: ‘Zwaarste bom ging niet af’

Door Emile Kossen - 23 maart 2016

Brussel werd dinsdag opgeschrikt door aanslagen op twee locaties: op vliegveld Zaventem en bij metrostation Maalbeek. Blijf via dit liveblog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de zoektocht naar de daders.

15:27 Filmpje van koning Willem-Alexander tijdens zijn onaangekondigde, maar geplande werkbezoek aan de Haagse Schilderswijk en Transvaal. 

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

15:18 Voorzitter van de Vlaams nationalistische partij NVA en tevens burgemeester van Antwerpen Bart de Wever reageert vol boosheid op de gebeurtenissen van gisteren. ‘Ik voel vooral veel woede opkomen,’ zegt hij. ‘Dat mensen die hier geboren zijn zoiets doen, die hier heel goed verzorgd zijn heel hun leven lang, beter dan waar ook ter wereld. Woede dat die dikwijls nog vanuit hun eigen gemeenschap worden gesteund.’

14.38 Het dreigingsniveau in Brussel blijft op vier – het allerhoogste terreuralarm. Het gaat hier om een ‘zeer ernstige’ dreiging. Dat heeft er vooral mee te maken dat een aantal betrokkenen nog niet zijn gearresteerd, klinkt bij de Belgische antiterreurdiensten. 

14.04 In een korte video heeft koning Willem-Alexander zich uitgelaten over de aanslagen in Brussel. ‘Máxima en ik leven intens mee met allen die getroffen zijn.’

13.35 De aanslag op het vliegveld in Brussel had nog veel meer slachtoffers kunnen veroorzaken. De derde terreurverdachte, rechts op de foto, ontvluchtte het vliegveld zonder zijn bomgordel af te laten gaan. Hij had de zwaarste explosieven bij zich, zag de ontmijningsdienst. De bom werd later gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

13.25 Na de persconferentie zijn er nieuwe vragen. Het is nu onduidelijk wie de man links op de foto is, die op het vliegveld werd genomen. De man blies zichzelf op, net als Brahim El Bakraoui, de man in het midden. De man in de witte jas zou Najim Laachraoui zijn, die nog altijd voortvluchtig is.

Dit is de uitgelekte politiefoto van de drie verdachten

13:21 In tegenstelling tot eerdere berichten blijkt dat de broers Khalid en Brahim El Bakraoui op verschillende plekken in Brussel waren dinsdag. Dat zegt het federaal parket.

Khalid blies zichzelf op bij metrostation Maalbeek. Zijn broer Brahim deed dat op vliegveld Zaventem. Eerder werd aangenomen dat de twee broers samen op Zaventem waren.

13:04 De Belgische autoriteiten hebben bewijs dat de broers Khalid en Brahim El Bakraoui met de aanslagen in Brussel wraak wilden nemen voor de arrestatie van Salah Abdeslam. Dat meldt het Franse TF1.

Antiterreuragenten zouden bij een huiszoeking in Schaarbeek dinsdagnacht een computer hebben gevonden die bij het vuilnis was gezet. Daarop stond een testament van Brahim waarin hij uitlegt dat hij vergelding wil voor het oppakken van Abdeslam en het doodschieten van Mohamed Belkaïd.

13.01  Terreurverdachte Najim Laachraoui is niet gearresteerd. Dat benadrukte het federaal parket woensdag tijdens een persconferentie.

12.59 Video-overzicht: dit gebeurde in Brussel op dinsdag 22 maart 2016

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

12:33 Na de aanslag op luchthaven Zaventem zijn twee Nederlanders vermist, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gaat om een broer en zus uit Maastricht die dinsdagochtend vanuit Brussel naar New York zouden vliegen. De twee hadden hun ouders dinsdagochtend nog aan de telefoon, meldt L1, maar het gesprek werd verbroken na een luide explosie. Daarna was er geen contact meer.

‘Een vreselijke situatie voor de familie die in onzekerheid zit. De ambassade doet er alles aan om bij de Belgische autoriteiten snel duidelijkheid te krijgen, zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) woensdag.

12:18 Luchthaven Zaventem, waar dinsdag twee explosies plaatshadden, zal ook donderdag dichtblijven. Dat zegt de CEO van Brussels Airlines, Arnaud Feist op Twitter. Voor zover mogelijk worden vluchten omgeleid naar andere vliegvelden in de regio.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

12:12 De Franstalige krant La Dernière Heure meldde als eerste de arrestatie van Laacharoui, maar komt daar nu op terug. Er is wel iemand gearresteerd bij een politieactie in Anderlecht, maar dat zou Laacharoui toch niet zijn.

12:03 Er zijn op verschillende plekken in Brussel politieacties aan de gang in verband met de aanslagen van dinsdag, meldt RTBF. Zeker één persoon is daarbij aangehouden.

11:54 Wat we nu weten:
– De broers Khalid en Brahim El Bakraoui zijn geïdentificeerd als de twee zelfmoordterroristen op vliegveld Zaventem
– De derde dader, Najim Laachraoui, zou nog op vrije voeten zijn. Er waren berichten over zijn arrestatie, maar die werden later weer ingetrokken.
– Het dodental loopt op tot 35, er zijn meer dan 250 gewonden. De slachtoffers komen uit meer dan veertig landen.

11:33 Er is onduidelijkheid rond de vermeende arrestatie van Laachraoui. Journalisten van VRT, De Tijd en Het Nieuwsblad zeggen dat verschillende politiebronnen de arrestaties tegenover hen hebben ontkend.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

11:15 De autoriteiten willen de arrestatie van Laachraoui nog niet officieel bevestigen. Om 13.00 uur geeft de openbaar aanklager een persconferentie.

10:56 Najim Laachraoui zou in de Brusselse gemeente Anderlecht zijn opgepakt, melden La Dernière Heure en Politico afzonderlijk van elkaar. De 24-jarige Laachraoui wordt ervan verdacht de derde terrorist op luchthaven Zaventem te zijn.

Eerder maakte hij bommen voor de aanslagen in Parijs en onderhield hij nauwe banden met de onlangs opgepakte terrorist Salah Abdeslam.

Lees meer: Wie is terreurverdachte Najim Laachraoui?

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

10:26 De eerste dodelijke slachtoffers zijn woensdag formeel geïdentificeerd. Volgens de ambassade van Peru gaat het om een 37-jarige vrouw van Peruaanse afkomst die omkwam bij de explosies op Zaventem. De Waalse publieke omroep RTBF meldt ook het overlijden van een Marokkaanse vrouw die in de metro bij Maalbeek zat.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zei woensdag dat de slachtoffers uit meer dan veertig landen komen. Zeker één Nederlander raakte lichtgewond.

10:03
 De Belgische krant La Dernière Heure meldt woensdag dat de voortvluchtige terreurverdachte van vliegveld Zaventem Najim Laachraoui zou zijn. Laachraoui wordt al langer gezocht door de autoriteiten.

09:56 Het dodental loopt op. Bij de twee explosies op luchthaven Zaventem zijn nu vijftien doden gevallen, meldt het Nieuwsblad. Bij metrostation Maalbeek zijn 20 dodelijke slachtoffers bekend. Er zijn ook nog zeker 250 gewonden.

Ook op elsevier.nl
Terreur: wat Europa van Israël kan leren

09:51 In de Belgische hoofdstad zijn allerlei extra veiligheidsmaatregelen genomen, die het openbare leven direct raken. Zo wordt iedere reiziger bij het centraal station van Brussel woensdag gecontroleerd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

09:44 – De Belgische politie heeft de hele nacht huiszoekingen gedaan in Schaarbeek. Onder meer dankzij tips van een taxichauffeur die drie terreurverdachten vervoerde, vond de politie in een appartement een bom en een IS-vlag.

09:22 – De broers Khalid en Brahim El Bakraoui worden door politiebronnen geïdentificeerd als de zelfmoordterroristen van de aanslagen op het Brusselse vliegveld Zaventem, meldt RTBF. De twee werden er ook van verdacht te hebben geholpen bij de voorbereidingen op de aanslagen in Parijs november vorig jaar.

Lees meer: Verband Parijs en Brussel: ‘Daders geïdentificeerd’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.