buitenland

Nieuwe problemen EU? Oostenrijk wijst verdeling migranten af

Door Tom Reijner - 06 maart 2016

Oostenrijk vindt dat het intussen wel genoeg heeft gedaan in de migratiecrisis. Het land weigert daarom mee te doen aan de door de EU opgelegde herverdeling van migranten en vluchtelingen over de rest van de Unie.

‘We nemen het leeuwendeel van de asielzoekers op, nu is het tijd dat er een beroep gedaan wordt op anderen,’ zegt de Oostenrijke minister van Defensie Hans Peter Doskozil tegen media in het land. Hij vindt het vreemd dat Oostenrijk migranten uit Griekenland moet opnemen. ‘Dat zou een verkeerd signaal zijn.’

Bovengrens

Het afgelopen jaar zijn veel migranten, vanaf de Balkan, door Oostenrijk getrokken. Vaak hadden zij maar een doel: verder noordwaarts richting Duitsland, Zweden en ook Nederland. Toch heeft Oostenrijk (een land met 8,5 miljoen inwoners) ruim negentigduizend asielverzoeken gekregen vorig jaar.

Wenen heeft nu een bovengrens van 37.500 asielzoekers per jaar ingesteld. Als dat aantal wordt overschreden, gaat de Balkan volledig op slot, waarschuwde Macedonië al, dat op de grens met Griekenland hekken heeft weggezet. De maar niet aflatende asielstroom leidt tot groeiende ergernis onder Balkanlanden én Oostenrijk over de Grieken, die in hun ogen veel te weinig doen de migranten tegen te houden.

Cruciale top

Dat Oostenrijk zich nu mogelijk keert tegen het Brusselse migrantenquotum, betekent nieuwe problemen voor de EU – en dat vlak voor een cruciale migratietop op maandag. Het is de bedoeling dat Turkije dan verder onder druk wordt gezet om de migratiestroom tot staan te brengen, nu het voorjaar voor de deur staat. De vrees is dat met betere weersomstandigheden en een rustiger zee de bootjes weer in grote getale zullen aanmeren op de Griekse kusten.

Voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, is optimistisch dat de crisis met de nieuwe bijeenkomst kan worden opgelost, maar het hangt allemaal wel af van de Turken: zijn zij bereid om een grote aantallen migranten (mensen die dus niet zijn gevlucht voor oorlogsgeweld, maar om economische redenen wegtrekken) terug te nemen van Griekenland?

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.