buitenland

Lidstaten dreigen EU-deal met Turkije te blokkeren

Door Emile Kossen - 15 maart 2016

Een week nadat EU-leiders een conceptakkoord sloten met de Turken over het indammen van de migratiestroom naar Europa, is de deal van alle kanten aangevallen. Zeker vier EU-lidstaten dreigen het akkoord te blokkeren.

De Europese leiders gingen 7 maart glimmend op de foto met de Turkse premier Ahmet Davutoglu, na het ondertekenen van een akkoord over het terugnemen van migranten die illegaal naar Griekenland komen. ‘Een doorbraak‘ werd het genoemd, alleen de details moesten nog even worden ingevuld.

Dit staat in de deal:1. Turkije neemt alle migranten die illegaal per boot de oversteek maken naar Europa terug
2. De EU laat in ruil honderdduizenden Syrische vluchtelingen uit Turkije legaal toe
3. Visumplicht voor Turken vervalt
4. Gesprekken over EU-toetreding worden hervat
5. 6 miljard euro extra naar Turkije

Daags voor de volgende EU-top waar het akkoord definitief moet worden gemaakt, ontstaan daarbij steeds meer problemen. Zo houdt het kleine Cyprus vol een veto uit te spreken over de deal, omdat het niet wil dat gesprekken over Turkse toetreding tot de EU worden hervat.

Gevoelig
De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk reist dinsdag af naar Cyprus om de premier van het land over te halen. Door de situatie in Cyprus, dat deels is bezet door het Turkse leger, ligt ieder akkoord met de Turken erg gevoelig.

Ook Bulgarije is tegen het conceptakkoord. De premier van het land Boyko Borissov stuurde vorige week vrijdag een brief naar Tusk: er moet ook worden gesproken over migranten die de Turks-Bulgaarse grens oversteken, anders kan Bulgarije niet akkoord gaan. De Bulgaren vrezen dat asielzoekers nieuwe routes naar Europa zullen zoeken, nu de Balkanroute grotendeels is afgesloten.

Onacceptabel
De Franse en Spaanse regeringen hebben heel andere problemen met de deal: ze zeggen dat het principe om migranten zonder asielprocedure terug te sturen naar Turkije, niet legaal is. ‘Onacceptabel’ noemde de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Jose Manuel Garcia-Margallo het plan. Alleen een deal waarbij mensenrechten in acht worden genomen, zal Spanje steunen.

‘EU-deal kan leiden tot stroom Turkse migranten’

Over de verdere eisen van Turkije bestaat nog geen overeenkomst tussen de 28 EU-lidstaten, zeggen Europese diplomaten tegen Politico. De Turken willen in het vervolg visumvrij naar Europa kunnen reizen, en vragen zes miljard euro aan extra steun.

De verkiezingsnederlaag van Angela Merkel – een groot voorstander van de deal – zou niet helpen om de EU-lidstaten op een lijn te krijgen. Dinsdag debatteert de Nederlandse Tweede Kamer over het akkoord met de Turken. De EU-top vindt plaats op 17 en 18 maart.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.