buitenland

Ook persbureau Cihan gekaapt: waarom doet Erdogan dat?

Door Tom Reijner - 08 maart 2016

Ook bij persbureau Cihan staat dinsdag een bewindvoerder van de Turkse overheid aan het roer. Het persbureau is nauw verbonden met Zaman, de grote oppositiekrant die vrijdag ten prooi viel aan de autocratische machthebbers in Ankara.

Naar alle waarschijnlijkheid zit de Turkse president Recep Tayyip Erdogan achter de beslissing, uit boosheid over de kritiek op hem van deze media. De toezichthouders zijn dezelfden als bij Zaman.

Heel andere koers

Dat deze laatstgenoemde krant na de machtsovername een heel andere koers vaart, blijkt wel uit de voorpagina van afgelopen zondag. Toen stond er prompt een foto van Erdogan, met daarnaast lof voor een groot infrastructureel project – waar de Turkse president traditiegetrouw goede sier mee maakt.

Maar de kritiek op de regering, die nu tot het verleden lijkt te behoren, heeft nog een dieper liggende oorzaak: het conflict tussen Erdogan en zijn aartsvijand, de 75-jarige Fethullah Gülen. Deze invloedrijke moslimgeestelijke was ooit medestander van Erdogan.

Staatsgreep

Gülen, die sinds 1997 in de Verenigde Staten woont, was met zijn miljoenen aanhangers in Turkije een belangrijke ondersteunende factor voor de macht van Erdogan en zijn AK-partij – alweer veertien jaar aan de leiding in Turkije. Maar intussen liggen beide mannen dus met elkaar in de clinch.

Gülen heeft aanhangers over de hele wereld, die hem zien als verbinder, als een bruggenbouwer. Hij heeft eigen scholen, steunt tal van instellingen en bedrijven. Maar hierin schuilt volgens Erdogan juist het gevaar: hij verdenkt Gülen ervan zijn invloed aan te wenden om een staatsgreep te plegen.

Volgens de president infiltreren duizenden aanhangers in het rechtssysteem, binnen de politie en dus in diverse media. Gülen wordt er tevens van verdacht terroristische activiteiten te ontplooien, en is daarvoor aangeklaagd. Critici zien Gülen en zijn aanhangers als een sekte.

Beknotting

De laatste ontwikkelingen in Turkije leiden tot flink protest. Van boze burgers – die zowat het hele weekeinde de straat opgingen – tot aan de EU-leiders. Die waren maandag bijeen in Brussel om, samen met de Turkse premier Ahmet Davutoglu, een oplossing voor de migratiecrisis te verzinnen.

Maar de beknotting van de persvrijheid staat een hervatting van de onderhandelingen over Turkse toetreding tot de EU niet in de weg. En inmiddels ligt er ook een principeakkoord over de migratiecrisis op tafel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.