buitenland

Oostenrijk en Kroatië pareren kritiek van lidstaten op grensbeleid

Door Thomas Borst - 03 maart 2016

De Balkanlanden en Oostenrijk trekken hun eigen plan om de migratiecrisis op te lossen en dat heeft ze op flinke kritiek komen te staan van andere EU-lidstaten. Griekenland reageerde woedend op de grenscontroles in de Balkan, maar volgens Oostenrijk zijn die nodig omdat de Grieken de gemaakte afspraken niet nakomen.

Het conflict tussen Oostenrijk en Griekenland is nog lang niet opgelost. De Griekse premier Alexis Tsipras verwijt de Oostenrijkers dat ze samen met de Balkanlanden een eigen beleid voeren dat indruist tegen regels van Brussel om de migratiecrisis op te lossen.

Oostenrijk dient Tsipras donderdag van repliek. De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz vindt dat de Grieken de grensbewaking nu eindelijk maar eens in orde moeten krijgen. ‘Zij moeten zorgen dat de registratie van migranten beter verloopt, in plaats van ze naar andere EU-landen te laten gaan,’ zegt Kurz in gesprek met de Duitse krant Süddeutsche Zeitung.

Miljoenen

Als het asielzoekers lukt om naar Griekenland te reizen, kunnen ze automatisch verder naar het noorden en westen van Europa trekken, constateert Kurz. Omdat Athene geen maatregelen treft, doen de Balkanlanden dat zelf door de grens streng te controleren, te beginnen bij Macedonië.

De EU vreest voor een humanitaire ramp, omdat duizenden asielzoekers vast komen te zitten voor de Grieks-Macedonische grens. De Europese Commissie wil 700 miljoen euro vrijmaken voor EU-landen die de migrantenstroom niet aankunnen, zoals Griekenland.

Kritiek

De wijze waarop de Balkanlanden en Oostenrijk het heft in eigen hand hebben genomen binnen de migratiecrisis, heeft voor veel kritiek gezorgd. Onder meer Duitsland wil dat de grenzen openblijven en blijft een Europese oplossing bepleiten. Toch moet de Duitse bondskanselier Angela Merkel de landen ook dankbaar zijn, vindt de Kroatische premier Tihomir Oreskovic.

‘Ook Duitsland profiteert van de samenwerking tussen Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Servië en Macedonië. Er komen dagelijks niet meer dan vijfhonderd vluchtelingen uit Oostenrijk naar Duitsland, in plaats van drieduizend,’ zei Oreskovic tegen de Duitse krant Bild.

Schengen

Door de migratiecrisis kraakt het Verdrag van Schengen al langer en daarom wil de Europese Commissie het verdrag nog zes maanden buitenspel zetten, schrijft NRC. Het komende halfjaar mogen de lidstaten nog afwijken van de regels voor het vrije verkeer binnen Europa.

Na zes maanden moeten de interne grenscontroles zijn opgeschort in Europa. Dat wil de eurocommissaris Dimitris Avramopoulos van Migratie vrijdag voorstellen. Voor een verlenging van de interne grenscontroles is een speciaal besluit nodig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.