buitenland

Romney: ‘Bedrieger’ Trump stoppen met gezamenlijk Republikeins front

Door Emile Kossen - 03 maart 2016

Voormalig presidentskandidaat Mitt Romney heeft donderdag keihard uitgehaald naar Donald Trump, de koploper bij de Republikeinen. Een van de enige manieren om ‘de bedrieger Trump’ tegen te houden is als alle vier kandidaten in de race blijven, aldus Romney.

‘Trump is een charlatan die de Amerikaanse bevolking in de luren legt. Hij is niet alleen een gevaar voor de Republikeinse partij, maar voor het hele land,’ waarschuwde Romney, die zelf in 2012 van Barack Obama verloor. Destijds zegde Trump nog openlijk zijn steun toe aan Romney. Het is uiterst ongebruikelijk voor een Amerikaans politicus om een partijgenoot zo hard af te vallen.

Donderdag maakte Romney bekend niet een van de andere drie kandidaten, Ted Cruz, Marco Rubio en John Kasich te steunen, maar ze allemaal liever te hebben dan Trump. ‘In Florida steun ik Rubio, in Ohio Kasich,’ refereerde Romney naar de staten waar die kandidaten het naar verwachting goed zullen doen.

Onverslaanbaar

Trump won de afgelopen weken voorverkiezing na voorverkiezing, doorgaans met zo’n 40 procent van de stemmen. De andere kandidaten zijn wellicht niet in staat om Trump te verslaan, maar als ze doorgaan tot het einde zal de uitgesproken vastgoedmagnaat mogelijk niet de benodigde meerderheid van de gedelegeerden (1.236) verzamelen.

Mocht dat gebeuren, dan vindt er in de zomer een zogenaamde brokered convention plaats. De gedelegeerden moeten dan met elkaar besluiten wie de kandidaat wordt, vaak een ‘compromis-politicus’. Dat gebeurde voor het laatst in 1976, toen de Republikeinse gedelegeerden de zittende president Gerald Ford nipt verkozen boven uitdager Ronald Reagan.

Slaat terug

Trump heeft op Twitter al gereageerd op de kritiek van Romney. De Republikeinse koploper meent dat Romney geen enkel recht van spreken heeft, na zijn verlies in 2012. ‘Hij runde een van de slechtste presidentiële campagnes in de geschiedenis’, aldus Trump.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.