buitenland

Ruilsysteem EU en Turkije als oplossing voor migratiecrisis

Door Thomas Borst - 07 maart 2016

De contouren van de overeenkomst tussen de Europese Unie en Turkije om de migratiecrisis op te lossen, worden langzaam zichtbaar. Er wordt gesproken over een ruilsysteem tussen beide partijen: voor elke economische migrant die Turkije overneemt van de EU, wordt een Syrische vluchteling teruggestuurd naar Europa.

Dat meldt de Duitse publieke omroep ZDF. Om de illegale immigratie te stoppen, wil de EU alle boten met migranten en vluchtelingen terugsturen naar Turkije. Vanuit de Turkse opvangkampen mogen vervolgens net zoveel vluchtelingen naar Europa worden gestuurd per vliegtuig, als dat er binnenkomen per boot.

Miljarden

Op die manier wil de EU een einde maken aan de illegale immigratie op de Egeïsche zee tussen Griekenland en Turkije. Het terugsturen van de bootmigranten naar Turkije moet ontmoedigend werken voor asielzoekers die de oversteek willen te wagen. Brussel hoopt dat de illegale immigratie op die manier stopt.

In ruil voor de terugname van de migranten en vluchtelingen, eist Turkije 6 miljard euro – eerder had de EU 3 miljard euro toegezegd, maar dit bedrag zou verdubbeld moeten worden. Ook zullen er nieuwe gesprekken over de toetreding van Turkije tot de EU worden gevoerd en Davutoglu wil dat de Turken visumvrij door Europa mogen reizen.

Erdogan

Dit plan is maandagmiddag besproken door de Duitse bondskanselier Angela Merkel, premier Mark Rutte (VVD) en Davutoglu. De overeenkomst is nog niet bezegeld. Maandagavond zal het overleg worden hervat en de verwachting is dat er dan een overeenkomst zal worden gesloten tussen Turkije en Brussel.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft tijdens de onderhandelingen een kritische noot gekraakt over de EU. Volgens Erdogan heeft Turkije nog geen cent ontvangen van de 3 miljard euro die is beloofd, meldt persbureau Reuters. Hij hoopt dat Davutoglu terugkeert uit Brussel met het toegezegde bedrag. Ook vindt Erdogan dat de EU te weinig doet om vluchtelingen over te nemen van Turkije.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.