buitenland

Russisch dopingschandaal breidt zich uit naar schaatswereld.

Door Tom Reijner - 08 maart 2016

De Russische wereldkampioen schaatsen Pavel Koelizjnikov is betrapt op het gebruik van doping. Het gaat, net als bij tennisser Maria Sjarapova, om het middel meldonium, dat is sinds 1 januari verboden is.

Dat meldt het Russische R-sport dinsdag. Ook de shorttracker Semen Elistratov is betrapt op het middel. Hij werd met de relayploeg olympisch kampioen in Sotsji in 2014.

Wereldrecord

Koelizjnikov is tweevoudig wereldkampioen op de 500 meter en pakte dit jaar ook de wereldtitel op de kilometer. Op de 500 meter scherpte hij dit seizoen het wereldrecord aan tot 33,98 seconden.

Daarmee was hij de eerste die onder de 34 seconden dook. De twintigjarige Rus ging al eens eerder de fout in: in 2014 maakte hij zijn rentree op de ijsbaan na een dopingschorsing van twee jaar.

Het feit dat Koelizjnikov aan het einde van dat jaar een heel scherpe tijd reed in Heerenveen, deed de wenkbrauwen fronsen. Maar Michel Mulder, een van de Nederlandse sprinters die allen het nakijken hadden, zei toen geen aanwijzingen te hebben dat de Rus nu niet ‘schoon aan de start’ was verschenen.

‘Grote fout’

Eerder werd al bekend dat Sjarapova was betrapt op gebruik van meldonium. Ze onthulde maandag tijdens een persconferentie in Los Angeles dat ze het medicijn al tien jaar slikt op doktersvoorschrift. Sjarapova wist naar eigen zeggen niet dat meldonium sinds kort verboden is maar neemt de volle verantwoordelijkheid voor de overtreding van het dopingreglement. ‘Ik heb een grote fout gemaakt’. Ze is geschorst.

Maar Sjarapova was, toen het nieuws bekend werd, zeker niet de eerste sporter die dit jaar is betrapt op het gebruik van het verboden middel meldonium. Van zeker zes andere atleten is bekend dat ze positief zijn bevonden op het middel, dat te boek staat als hartmedicijn, maar het uithoudingsvermogen vergroot.

De Russische wielrenner Edoeard Vorganov, de Zweedse atlete Abeba Aregawi, de Ethiopische hardloper Endeshaw Negesse, de Oekraïense biatlete Olga Abramova en biatleet Artem Tistsjenko en de Russische kunstrijdster Ekaterina Bobrova gingen haar voor.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.