buitenland

Samsom: snel vluchtelingen halen uit Turkije

Door Tom Reijner - 03 maart 2016

Als het aan de PvdA ligt komt er snel een luchtbrug tussen Turkije en Europa om gedurende een maand ‘minimaal vierhonderd vluchtelingen per dag’ over te brengen. De coalitiepartij wil dat premier Mark Rutte (VVD) zich hiervoor hard maakt op de komende EU-Turkijetop in Brussel.

Een luchtbrug is ‘teken van goede wil’, blijkt donderdag uit een gesprek dat de Volkskrant voerde  met PvdA-leider Diederik Samsom.

‘Als de EU aan Turkije laat zien dat we serieus werk maken van een oplossing van de vluchtelingencrisis, komt Ankara in actie tegen de mensensmokkelaars. Nu regeert het wantrouwen en gebeurt er niets, behalve dat de humanitaire drama’s met het uur groeien.’

Hekken

Hij ziet niets in het feit dat EU-landen hun grenzen sluiten. Dit is niet de oplossing, vindt Samsom, want ‘meer hekken vernielt mensenlevens, ondergraaft de Schengenzone, en versplintert de EU.’

Samsom ziet de situatie bij de Grieks-Macedonische grens met lede ogen aan, waar duizenden migranten wachten om door te kunnen reizen naar veelal het noordwesten van Europa.

De Macedoniërs houden de poort gesloten, iets dat al tot opstootjes heeft geleid. ‘Dit gaat fout, daar heb je geen glazen bol voor nodig,’ aldus de PvdA-voorman.

Legale overtocht

In Samsoms plannen gaat het om vierhonderd mensen per dag. Alleen erkende vluchtelingen die al een flinke tijd in Turkse opvangkampen verblijven, komen in aanmerking voor een legale overtocht. Op die manier moet een aanzuigende werking worden voorkomen.

Eind januari kwam Samsom al met voorstellen om de migratiecrisis op te lossen. In dit ‘plan-Samsom’ staat bijvoorbeeld dat er per jaar 150.000 tot 250.000 migranten legaal naar Europa mogen reizen. Samsom hoopt dat dit plan alsnog snel van kracht wordt.

De pineut

In de Tweede Kamer is vandaag opnieuw een debat over de migratieproblematiek en de komende EU-top. Nederland is dit half jaar voorzitter van de Unie. Hoogstwaarschijnlijk komen de laatste ideeën van Samsom aan bod. Maar coalitiegenoot VVD heeft aangegeven vooralsnog tegen te zijn.

‘Als Europa zou doen wat Samsom voorstelt, belonen we het stilzitten van de Turken en komen ze nooit in actie. ‘Anders komen er twee asielstromen en zijn we dubbel de pineut,’ zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra eveneens in de Volkskrant. ‘Als Europa zou doen wat Samsom voorstelt, belonen we het stilzitten van de Turken en komen ze nooit in actie.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.