buitenland

Slovenië bereidt zich voor op de komst van migranten

Door Elif Isitman - 05 maart 2016

Slovenië vreest dat het aantal asielzoekers in het land de komende tijd flink zal stijgen. Daarom heeft het parlement in het kleine Balkanlandje vrijdagavond een wet aangenomen die het mogelijk moet maken asielaanvragen sneller te verwerken.

De nieuwe wet moet de Sloveense asielprocedure veel sneller en efficiënter maken, meldt persbureau Reuters.

Doorgang

Tot dusver is het aantal asielzoekers dat zich wil vestigen in het land beperkt gebleven. De migranten hebben hun zinnen vooral gezet op Duitsland, Oostenrijk en Nederland.

Sinds oktober trok ongeveer een half miljoen migranten door Slovenië, maar slechts 460 personen vroegen daadwerkelijk asiel aan. Verreweg de meeste asielzoekers gebruikten Slovenië slechts als doorgang.

Limiet

De Sloveense regering vreest nu echter dat het aantal asielaanvragen scherp omhoog zal schieten als het migranten lastiger wordt gemaakt om West-Europa te bereiken. Onder meer Macedonië heeft grenscontroles ingesteld en laat alleen nog beperkte aantallen Syriërs en Irakezen door. Hierdoor zitten tienduizenden migranten vast in Griekenland. Afgelopen week waren er verschillende incidenten met ontevreden, vastzittende migranten: zo beukte een aantal van hen met een zelfgemaakte stormram in op het Macedonische grenshek, en houden migranten uit protest het treinverkeer rondom de grens tegen.

De Slovenen vrezen eenzelfde soort scenario. Daarom drong de Sloveense oppositie vrijdagavond aan op een limiet op een aantal mensen dat jaarlijks asiel kan aanvragen. Dat voorstel haalde het niet.

Het valt ook nog maar te bezien of Slovenië inderdaad te kampen zal krijgen met een piek in het aantal aanvragen, of dat migranten op een andere manier hun weg naar West-Europa zullen blijven vinden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.