buitenland

Smokkelaars vrijgesproken van schuld aan dood Aylan

Door Servaas van der Laan - 04 maart 2016

Een Turkse rechtbank heeft twee Syriërs veroordeeld tot vier jaar cel vanwege het illegaal smokkelen van de peuter Aylan Kurdi en vier anderen. De smokkelaars werden vrijgesproken van ‘dood door nalatigheid’.

Dat meldt het Turkse persbureau Dogan vrijdag.

Mensensmokkel

De Syrische mannen Muwafaka Alabash en Asem Alfrhad moeten vier jaar en twee maanden de cel in vanwege illegale smokkelpraktijken.

Ze werden ook aangeklaagd wegens het veroorzaken van de dood door nalatigheid, maar de rechter in Bodrum sprak hen hiervan vrij. De smokkelaars hing een celstraf van 35 jaar boven het hoofd.

Aylan

De driejarige peuter Aylan werd op 2 september door zijn vader Abdullah in een rubberen boot gezet in de Turkse badplaats Bodrum. Het doel was om naar het Griekse eiland Kos te varen, maar na 5 minuten kapseisde het met veel te veel personen geladen bootje.

Aylan en zijn broertje Galib en moeder Rehana verdronken. Van het gezin wist alleen vader Abdullah zich in veiligheid te zwemmen. De foto van het levenloze lichaam van Aylan zorgde wereldwijd voor opschudding.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.