buitenland

Strijd Trump vs.Clinton barst nu los: ‘Ik ga achter haar aan’

Door Tom Reijner - 02 maart 2016

Super Tuesday leverde twee duidelijke winnaars op: bij de Republikeinen is dat Donald Trump, in het Democratische Hillary Clinton. Het heeft er alle schijn van dat de twee het straks tegen elkaar zullen opnemen, en dus nemen ze alvast een voorschot op wat gaat komen.

Clinton (68) richt haar pijlen nu niet meer zozeer op haar rivaal Bernie Sanders, die ze op grote achterstand heeft gezet na dinsdag.

In haar overwinningstoespraak refereerde ze vooral aan Trump, en wees ze op de grote verschillen die er bestaan tussen de Republikeinse koploper. ‘In plaats van dat we muren bouwen, moeten we de opgeworpen barrières afbreken, en ervoor zorgen dat elke Amerikaan zich ten volste kan ontplooien,’ zei Clinton, een duidelijke verwijzing naar Trumps oproep om een muur te bouwen op de zuidelijke grens met Mexico.

Die constructie moet illegale migranten de pas afsnijden. Ook had ze commentaar op de slogan van de 69-jarige Republikeinse presidentskandidaat, Make Amerika Great Again (Maak Amerika weer groot). ‘Dat hoeven we helemaal niet te doen,’ zegt Clinton, ‘want Amerika ís al groot. We moeten er alleen voor zorgen dat we van Amerika een geheel maken (…).’

Volgens haar laten de Republikeinen vooral zien dat ze verdeeld zijn, terwijl ze zelf naar eigen zeggen graag een ‘boodschap van eenheid’ verspreidt.

E-mailaffaire

Het Republikeinse partijestablishment is bezorgd over de niet te stuiten opmars van Trump. Maar de vastgoedmagnaat en ondernemer ziet zich zelf juist als iemand die de partij verenigt én groter maakt. ‘Als dit allemaal achter de rug is, ga ik maar achter een persoon aan, en dat is Hillary Clinton. ‘

In zijn speech na de glorieuze winst in diverse staten op Super Tuesday zegt hij dat het er onder haar leiding alleen maar slechter op wordt. Wat bedoelt zij precies met haar slogan dat ze van Amerika weer een geheel wil maken, vraagt Trump zich af. Making America great klinkt volgens hem toch veel beter.

Anders dan Clintons tegenstrever bij de Democraten, Bernie Sanders, is Trump wél van plan om het e-mailschandaal op te rakelen, als hij tegenover haar staat in de strijd om het Witte Huis. Clinton moest zich verantwoorden voor het gebruik van haar privemail voor staatszaken tijdens haar ministerschap.

‘Het zal een triest moment zijn als Clinton op mag gaan voor het presidentschap, want wat zij deed, was verkeerd,’ aldus Trump. ‘Andere mensen hebben dingen gedaan die veel minder ver gingen, maar betaalden daarvoor een flinke prijs.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.