buitenland

Tsipras vindt gedrag Macedonië ‘onaanvaardbaar’, vraagt EU om geld

Door Elif Isitman - 01 maart 2016

Het groeiende aantal migranten waarmee Griekenland te kampen heeft, is aanleiding voor de Grieken om de Europese Unie opnieuw om financiële hulp te vragen. Griekenland wil 470 miljoen euro van de EU, vooral nu Macedonië heeft besloten slechts een beperkt aantal migranten per dag binnen te laten.

De Griekse premier Alexis Tsipras en de president van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker spraken elkaar maandag. Juncker heeft gezegd Tsipras te steunen, maar het is nog niet duidelijk in welke vorm.

Margaritis Schinas, woordvoerder van de Europese Commissie, zei dinsdag dat hulp aan Griekenland een ‘nodige stap’ is vanuit de EU om ‘menselijk lijden’ tegen te gaan, schrijft de Griekse krant Kathimerini. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR steunt de Grieken ook en zei eerder op dinsdag dat een humanitaire ramp zich dreigt te voltrekken.

Gebrek

EU-commissaris Christos Stylianides van komt presenteert woensdag een voorstel voor humanitaire hulp aan Griekenland. De Grieken kregen bij hun verzoek aan de EU steun van het Rode Kruis, dat de situatie in het land ‘alarmerend’ noemt. Er zou een gebrek zijn aan voedsel, stromend water, toiletten en hulp voor baby’s.

De Grieken hekelen het feit dat buurland Macedonië nu slechts een paar honderd asielzoekers per dag de grens laat passeren. Alleen Syriërs en Irakezen met geldige papieren worden nu nog toegelaten.  Hierdoor hopen migranten zich op in Griekenland, net voor de grens met Macedonië. ‘Deze eenzijdige maatregelen zijn onaanvaardbaar,’ zei Tsipras dinsdag.

‘De vluchtelingencrisis kan één land zelf niet behappen. Als we er niet in slagen een gemeenschappelijke oplossing te vinden, dan is dat niet alleen een probleem voor Griekenland, maar zal het onze gemeenschappelijke toekomst in Europa in gevaar brengen’.

Macedonië heeft aangegeven te beginnen aan een hek van ongeveer 20 meter lang, langs de grens met Griekenland. Volgens de Macedonische minister van Buitenlandse Zaken Nikola Poposki om illegale migranten tegen te houden: ‘dit zijn overwegend economische migranten, geen oorlogsvluchtelingen’.

Opening

De acties van Macedonië zijn een gevolg van het migrantenlimiet dat Oostenrijk in januari instelde. Er lijkt nu sprake van een kettingreactie, waardoor migranten vast blijven te zitten in Griekenland.

Maandag escaleerde de situatie, toen migranten besloten met een zelfgemaakte stormram op de omheining bij de grens in te beuken om zo een opening te forceren. De Macedonische politie zag zich toen genoodzaakt om traangas in te zetten om de boze menigte terug te dringen.

Op dit moment zitten in Griekenland ongeveer 22.000 migranten vast. Griekenland vreest dat de ophoping van migranten de komende dagen zal uitgroeien tot ongeveer 100.000 mensen. Die migranten worden in speciale kampen en goedkope hotels ondergebracht. Om de opvang, verpleging en voeding goed te laten verlopen, schat de Griekse regering ongeveer 8.200 politiemensen en ambtenaren nodig te hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.