buitenland

Turkse regering ontslaat hoofdredacteur van Zaman na overname

05 maart 2016

De hoofdredacteur van de Erdogan-kritische krant Zaman Abdulhamit Bilici is zaterdag ontslagen. Het ontslag volgde op de overname van de krant door de Turkse overheid.

De krant meldt het ontslag van Bilici zaterdag zelf op sociale media.
https://twitter.com/todayszamancom/status/706085331750285312

Wachtwoord

Redacteuren van de krant die zaterdag aan het werk wilden, zeggen het computersysteem van de krant niet meer in te kunnen. De wachtwoorden zouden niet meer werken en de internetverbinding op de redactie zou zijn afgesloten. Het Twitter-account van de krant is vooralsnog nog steeds wel actief.

In Istanbul gingen zaterdag opnieuw duizenden demonstranten de straat op. Zij protesteerden tegen het besluit van de rechter om een toezichthouder van de overheid aan te stellen bij Zaman, met een oplage van 650.000 de grootste krant van Turkije.

Rubber

Op vrijdagavond raakte de politie slaags met demonstranten, die spandoeken droegen en leuzen scandeerden als ‘handen af van mijn krant’ en ‘de pers kan niet de mond gesnoerd worden’. Politie gebruikte waterkanonnen en traangas om de demonstranten uiteen te drijven. Zaterdag gebeurde hetzelfde. Ook werd er geschoten met rubberen kogels.

De inmiddels ontslagen hoofdredacteur Bilici sprak vrijdagavond van een ‘donkere periode voor ons land en de democratie’. Ook Seygi Akarcesme, de hoofdredacteur van Today’s Zaman – de Engelstalige editie van de krant, sprak van ‘het einde van de rechtsstaat in Turkije’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.