buitenland

Tusk spoort Oostenrijk aan: we moeten ‘terug naar Schengen’

Door Thomas Borst - 02 maart 2016

Voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad toont begrip voor het feit dat Oostenrijk en een aantal Balkanlanden grenscontroles hebben ingevoerd. Bij gebrek aan een oplossing van de EU zijn de controles toegestaan, maar de landen moeten zich inzetten voor een normaal functionerende Schengenzone.

‘We openen onze strijd met de migratiecrisis een nieuw hoofdstuk getiteld Terug naar Schengen,’ zei Tusk nadat hij had gesproken met de Oostenrijkse bondskanselier Warner Faymann. Oostenrijk heeft een dagelijkse migratielimiet ingesteld en heeft er bij de Balkanlanden op aangedrongen om zo min mogelijk asielzoekers door te laten.

Macedonië houdt de grens daardoor gesloten. Het land – geen EU-lidstaat – laat dagelijks vrijwel niemand de grens passeren, tot grote onvrede van de asielzoekers zelf. Alleen Irakezen en Syriërs met geldige papieren maken kans om toegelaten te worden. Het overgrote deel van de migranten strandt daarom in Griekenland.

De plannen om de Balkanroute zo goed als af te sluiten zijn vorige week woensdag in Wenen besproken door Oostenrijk en afgevaardigden van de Balkanlanden. Tusk heeft begrip voor de aanpak van Oostenrijk en de Balkanlanden, ook al strookt die niet met het EU-beleid.

Europese oplossing

Toch bleef de Poolse voorzitter hameren op een Europese oplossing bij zijn ontmoeting met Faymann. ‘Het geduld raakt op terwijl populisten op het voorplan treden. Maar het is precies op deze momenten dat we het hoofd koel moeten houden. We moeten ons blijven richten op de ontwikkeling en implementatie van een allesomvattend Europees plan, en snel,’ aldus Tusk.

Faymann denkt dat de sleutel tot een functionerende Schengenzone in Griekenland ligt. ‘Als Schengen wordt geacht te werken, kan het niet zo zijn dat vluchtelingen van Griekenland naar Oostenrijk kunnen reizen,’ zei de bondskanselier tegen de Oostenrijkse krant Kurier.

Hij vindt dat de asielzoekers bij de buitengrenzen van Europa – in Griekenland en Italië – moeten worden opgevangen en verdeeld over de lidstaten. ‘Je kunt die mensen niet 2.000 kilometer laten reizen en van Oostenrijk de wachtkamer voor Duitsland maken. Daartegen verzetten we ons.’

Turkije

Volgende week maandag spreekt de EU in Brussel met Turkije over de aanpak van de migratiecrisis. De Unie wil dat de Turken de migratiestroom indammen door alle asielzoekers daar op te vangen. Op termijn zal een aantal welwillende lidstaten een deel van de migranten overnemen uit Turkije – dat is het scenario dat de Duitse bondskanselier in haar hoofd heeft.

Voorlopig blijft de toestroom vanuit Turkije naar Griekenland aanhouden en omdat de Balkan zo goed als gesloten is, dreigt Griekenland een nieuw migratiekamp te worden. Volgens Turkse media zijn er dinsdag al driehonderd migranten vanuit Griekenland naar Turkije gebracht. Naar verluidt wil het land in totaal achthonderd asielzoekers terugnemen uit Griekenland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.