buitenland

Tweespalt bij Republikeinen door ‘Dump Trump’-campagne

Door Elif Isitman - 05 maart 2016

Republikeinse leiders willen voorkomen dat Donald Trump de nominatie pakt. De steun van Republikeinse gouverneurs blijft echter uit.

Ook de rivaliserende kandidaten, onder wie Ted Cruz, wijzen het ‘Dump-Trump’-plan af, meldt persbureau Reuters.

Compromis

Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zei dat hij er niets in ziet om Trump een plek in de race om het Witte Huis te geven. De Republikeinse leiders zouden een plan beramen om in juli een ‘compromis-kandidaat’ willen nomineren, om Trump op die manier uit de verkiezingen te houden. Er is een commissie opgestart die geld bij elkaar wil  brengen om Ryan als kandidaat voor te dragen. Ryan zelf ontkent interesse te hebben in het presidentschap.

Senator en presidentskandidaat Ted Cruz verklaart niet mee te  willen werken aan de Dump-Trump-campagne. ‘De machten in D.C. (Washington, red.) zullen iemand inbrengen die naar de pijpen danst van het establishment. Als dat gebeurt, ontketent het een revolte in het land,’ zei Cruz tijdens een congres van de Republikeinse partij. ‘Als je  Trump wil verslaan, moet je dat met de kiezers doen’.

Ook de 31 Republikeinse gouverneurs werken niet mee aan het plan. Slechts vijf hebben expliciete steun uitgesproken voor Marco Rubio, en een voor Cruz. De partijleiders vermoeden dat Trump geen kans maakt als hij het moet opnemen tegen de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. Ook vrezen ze dat zijn controversiële uitlatingen, onder meer over het bouwen van een muur bij de grens met Mexico, bondgenoten van de Verenigde Staten tegen de haren in zullen strijken.

Kiezer

Het vertrouwen van de kiezer in Trump blijft nog altijd onverminderd hoog: afgelopen week greep hij tijdens Super Tuesday de overduidelijke overwinning bij de Republikeinen. Super Tuesday was voor de Republikein Ben Carson reden om zijn kandidatuur vaarwel te zeggen.

Woensdag zei hij al het vertrouwen in zijn kandidatuur te hebben verloren, vrijdag kwam het officiële bericht dat Carson zich terugtrekt. ‘Er zijn veel mensen die van me houden, maar niet genoeg mensen die op me  stemmen,’ zei Carson tijdens zijn afscheidsspeech.

De Democraten zijn blij met de onderlinge conflicten binnen de Republikeinse partij: ‘We kunnen achterover leunen en  toekijken hoe ze hun eigen partij in de fik zetten,’ zei Eddie Vale, een woordvoerder van American Bridge, een organisatie die negatieve data verzamelt over de Republikeinse Partij en een bondgenoot van Clinton.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.