buitenland

Weerstand Merkel tegen EU-verklaring voor gesloten Balkan

Door Thomas Borst - 07 maart 2016

Terwijl de Europese Unie onderhandelt met Turkije over de aanpak van de migratiecrisis, wordt nog maar eens duidelijk hoe verdeeld de Unie is over het vraagstuk. De Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann wil dat de EU een duidelijk signaal afgeeft naar asielzoekers door de Balkanroute te sluiten.

‘Het moet duidelijk zijn: de Balkanroute is gesloten voor iedereen,’ zei Faymann volgens de Duitse krant Die Welt. Oostenrijk staat in het migratievraagstuk lijnrecht tegenover Duitsland, want de Duitse bondskanselier Angela Merkel wil de grenzen van de Balkanlanden openhouden.

Persbureau Reuters meldde maandagochtend dat het een conceptverklaring van de EU in handen had gekregen die door de EU-leiders moet worden ondertekend. In de verklaring staat dat ‘de illegale stroom van migranten over de westelijke Balkanroute tot en een einde komt: deze route is nu gesloten’.

Europese oplossing

Merkel is het absoluut niet eens met die formulering en wil voorkomen dat de Balkanroute als gesloten wordt verklaard door de EU. Zij bepleit een Europese oplossing, waarbij Turkije betrokken wordt. Een gesloten Balkanroute is geen oplossing voor de lange termijn. Het aantal vluchtelingen dat naar Europa komt, moet worden verminderd. In alle landen moeten de aantallen omlaag en niet alleen in de landen die hun grens sluiten, vindt Merkel.

Een gesloten Balkan zou desastreuze gevolgen hebben voor Griekenland, zo onderstreepte de Griekse premier Alexis Tsipras nog maar eens. ‘Dit is ons gemeenschappelijk probleem, niet het probleem van een land,’ zei Tsipras, die vindt dat de EU meer moet doen om de migratiedruk op Griekenland af te nemen. De premier reageerde eerder al woedend op het initiatief van de Balkanlanden en Oostenrijk om de grenzen strenger te controleren.

Turkije

Macedonië – geen EU-lidstaat – heeft de grens gesloten dankzij hulp van onder meer Oostenrijk. Daardoor stranden tienduizenden migranten en vluchtelingen bij de Grieks-Macedonische grens. De EU heeft al beloofd om de Grieken financieel te steunen om een humanitaire ramp te voorkomen.

Maandagmiddag sprak de EU met de Turkse premier Ahmet Davutoglu over de migratieproblematiek. Brussel wil dat Turkije economische migranten en Syrische vluchtelingen overneemt uit de EU. Vervolgens moeten de vluchtelingen per vliegtuig naar de EU worden overgebracht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.