buitenland

‘Wij mogen geen scheidsrechter spelen het gaat om mensenrechten’

Door Elif Isitman - 05 maart 2016

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière roept op tot nauwere samenwerking met Turkije in de migratiecrisis. Zijn oproep komt een dag na de staatsovername van de kritische krant Zaman.

‘We moeten niet de scheidsrechter gaan spelen voor de rest van de wereld als het gaat om mensenrechten,’ zegt de Duitse minister in een interview met de Passauer Neue Presse.

Kritiek

De interne politiek van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan mag de samenwerking bij het aanpakken van de migratiecrisis niet in de weg staan, vindt De Maizière.

Vrijdag werd de grootste Turkse krant Zaman overgenomen door de regering na een besluit van de rechter om een toezichthouder in te stellen. Zaterdagmiddag werd Abdulhamit Bilici ontslagen. Het interview met De Maizière werd afgenomen net voordat bekend werd dat de staat Zaman over zou nemen. Turkije wordt echter al veel langer bekritiseerd wegens het gevaar voor de persvrijheid in het land.

Nodig

De Maizière pleit voor ‘meer internationale erkenning voor de prestatie van de Turken in de omgang met vluchtelingen’. Het land heeft inmiddels 2,5 miljoen asielzoekers opgenomen. ‘Dat verdient erkenning, en geen kritiek,’ aldus De Maizière.

Eerder in oktober na een soortgelijke staatsinval bij een mediabedrijf, benadrukte ook Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, dat de EU Turkije nodig heeft bij de aanpak van de migratiecrisis en dat het geen zin heeft om de Turken ‘voortdurend met de mensenrechtensituatie om de oren te slaan’.

‘Of we het nu leuk vinden of niet, de EU heeft Turkije nodig,’ luidde het pleidooi van Juncker toen. Er zou alleen ‘binnenskamers’ met de Turken worden gesproken over de misstanden met betrekking tot mensenrechten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.