buitenland

Zo reageren de Baltische staten op gesloten Balkan

Door Thomas Borst - 08 maart 2016

Estland, Letland en Litouwen zijn begonnen met maatregelen om de oostelijke buitengrenzen te beschermen. Identiteitscontroles en grenshekken moeten voorkomen dat de landen worden overspoeld met asielzoekers. De Baltische Staten vrezen voor een verhoogde toestroom, nu de Balkanroute is gesloten.

Omdat de grens naar de Balkanlanden is gesloten door Macedonië, zullen de migranten voor alternatieve route kiezen, zo is de verwachting. Door de dichte Grieks-Macedonische grens stranden tienduizenden asielzoekers bij de grensplaats Idomeni.

Zij kunnen nergens heen en voorlopig zal dat nog wel even zo blijven, zegt de Oostenrijkse minister Johanna Mikl-Leitner van Binnenlandse Zaken tegen Die Welt. De Macedonische autoriteiten zullen de grens dichthouden en niet zwichten voor de kritiek van Duitsland.

Controles

Oostenrijk benadrukt juist dat de Balkanlanden en Oostenrijk de samenwerking zullen opvoeren, nu mensenhandelaren de asielzoekers nieuwe routes aanreiken via Bulgarije, Roemenië en Albanië. De Bulgaren hebben de grens met Turkije al afgesloten met prikkeldraad, maar de grensovergang met Griekenland is nog open.

Ook in Albanië worden de grenscontroles geïntensiveerd door de ontwikkelingen in Macedonië. In Letland en Estland is de politie begonnen om de grens met Rusland hermetisch af te sluiten.

Vorig jaar trokken zesduizend asielzoekers door Rusland naar Finland en Noorwegen. Voor Letland en Estland spelen veiligheidsoverwegingen ook deels mee vanwege de bemoeienis van Rusland in Oekraïne.

Principeakkoord

De Europese Unie bereikte in de nacht van maandag op dinsdag een principeakkoord met Turkije over een gezamenlijke aanpak van de migratiecrisis. De Turkse premier Ahmet Davutoglu legde maandag een nieuw pakket aan wensen voor aan de EU.

Turkije bood aan om alle migranten die illegaal de oversteek wagen naar Europa terug te nemen. In ruil daarvoor willen de Turken dat de EU-lidstaten erkende vluchtelingen uit de Turkse opvangkampen opnemen.

Voorzitter Donald Tusk  van de Europese Raad zei maandagnacht dat er ‘een overeenkomst is over de verklaring’. Tusk en zijn ambtenaren zullen de plannen de komende dagen uitwerken en hoopt volgende week een definitief akkoord te sluiten met Turkije.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.