buitenland

Zorgen bij Merkel: rechtse AfD op weg naar verkiezingsoverwinning

Door Emile Kossen - 04 maart 2016

De regionale verkiezingen die volgende week zondag in Duitsland plaatshebben kunnen wel eens uitlopen op een debacle voor regeringspartijen SPD en CDU. Het rechtse Alternative für Deutschland (AfD), dat zich fel uitspreekt tegen het Duitse beleid in de migratiecrisis, scoort steeds beter in de peilingen.

In alle drie deelstaten waar Duitsers op 13 maart naar de stembus gaan, lijkt het AfD op weg naar goede resultaten. In Sachsen-Anhalt krijgt de partij in de peilingen 19 procent van de stemmen, in Baden-Württemburg 13 procent en in Rijnland-Palts 9 procent.

Daarmee staat de partij in de deelstaten op een derde plek en heeft het een goede kans om in de deelregeringen plaats te nemen. In de nationale Bundestag haalde het AfD bij de afgelopen verkiezingen de kiesdrempel niet eens.

Moeilijke tijden

De steun aan het AfD gaat in de drie staten ten koste van de socialistische SPD en Merkels CDU. De bondskanselier sprak zich donderdag in deRhein-Zeitung uit over de opkomst van de rechtse partij. ‘Het zijn moeilijke tijden,’ gaf Merkel aan. ‘Maar het AfD komt niet met oplossingen die goed zijn voor de toekomst van Duitsland.’

Het AfD, in 2013 opgericht als een eurosceptische partij, heeft zich de afgelopen maanden vooral sterk gemaakt voor een veel strenger asielbeleid. Duitsland zag meer dan een miljoen asielzoekers binnenkomen in 2015, en veel deelstaten staan onder zware druk om iedereen onderdak aan te bieden. De regionale verkiezingen worden zo een mogelijkheid voor Duitse kiezers om hun mening te geven over het regeringsbeleid.

Controverse

De campagne van het AfD verloopt tot dusver niet zonder controverse. Begin dit jaar kwam de leider van de partij, Frauke Petry, onder vuur te liggen na uitspraken over het gebruiken van vuurwapens tegen migranten die illegaal de grens oversteken. Onder meer vicekanselier Sigmar Gabriel (SPD) zei dat de uitspraken zeer dicht bij het nazi-gedachtegoed komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.