buitenland

EU-doemscenario: robots luiden einde van mensheid in

Door Victor Pak - 03 juni 2016

Het voortbestaan van de mensheid komt in gevaar door de ontwikkeling van robots die slimmer zijn dan de mens. Dat is geen sciencefictionverhaal, maar de conclusie die staat in een rapport van het Europees Parlement.

In het gelekte rapport, dat in handen is van nieuwssite Politico, roepen de parlementariërs de Europese Commissie op om maatregelen te treffen tegen de slimme robots. De Luxemburgse Mady Delvaux schetst in het rapport een scenario dat lijkt op de film I, Robot, waarin slimme robots de mensheid bedreigen.

Delvaux is lid van de Socialistische Partij van Luxemburg en is al langer bevreesd voor de impact die robots kunnen hebben op de werkgelegenheid en de sociale zekerheid in de Europese Unie. Ze refereert veelvuldig naar de opkomst van robots als een ‘revolutie’.

Volgens Delvaux moet de Europese Commissie voorkomen dat robots die slimmer zijn dan de mens een opstand kunnen beginnen. Voor dat zover is, zal het rapport eerst behandeld worden in de commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement. De Europese socialistische partij, waartoe ook de Nederlandse Partij van de Arbeid behoort, steunt het rapport van Delvaux in ieder geval.

Amper wetgeving

Eerder hield de Juridische Zaken commissie al een vergadering met experts om de opkomst van robotica te bespreken. Uit de bijeenkomst bleek een gebrek aan wetgeving voor de omgang met robots de grootste zorg.

Waarom de angst voor robots overdreven is

Gesuggereerd werd om een Europees agentschap op te zetten dat technologische standaarden en gebruik van producten reguleert. Op dit moment besteedt de Europese Unie 700 miljoen euro aan 120 robotprojecten, zoals zelfrijdende auto’s en kunstmatige intelligentie.

In Nederland sprak PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zich al eens uit over de potentiële impact van robots. Hij waarschuwde in 2014 dat ‘de robots er nu echt aan komen’ en dat ze op den duur veel banen zullen overnemen van mensen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.