buitenland

Thaise regering gaat strijd aan met corrupte monniken

Door Jan-Mathijs Bischoff - 14 juli 2016

Dierenvriend en oprichter van Wildlife Friends Foundation Thailand Edwin Wiek won onlangs een grote machtsstrijd. Wiek strijdt al jaren tegen de wereldberoemde Tijgertempel, omdat hij vermoedt dat de monniken zich schuldig maken aan tijgerhandel en uitbuiting van dieren die in en rond het complex leven.

Door het corrupte politieke systeem in Thailand was het lange tijd onmogelijk om de monniken aan te pakken. Tot er hulp kwam uit onverwachte hoek: de Thaise junta-regering. Het Thaise leger viel afgelopen maand de Tijgertempel binnen.

De sinds 2001 in Thailand wonende Nederlander maakt zich nog steeds zorgen over het wel en wee van de bevrijde tijgers, eerder een attractie voor toeristen. ‘Er is een belangrijke stap gezet, maar de problemen blijven. Wat gaat er met de tijgers gebeuren?’

Het leger, dat in 2014 de macht greep, heeft als doel gesteld om ‘de Thai weer gelukkig te maken’. Daarvoor willen ze corruptie uitbannen, een scenario waarmee de steenrijke monniken geen rekening hielden. Volgens Wiek helpt het dat het leger zich geen zorgen hoeft te maken dat het stemmen verliest. ‘Ze kunnen ongehinderd de wet handhaven.’

De Tijgertempel is niet de enige instelling die het leger aanpakte. Ook de rijkste en meest invloedrijke tempelorde Wat Phra Dhammakaya ligt onder vuur. Hun hoogste monnik wordt beschuldigd van het witwassen van geld. Dat tempels zich ideaal lenen voor commercieel gewin bleek enkele jaren geleden al, toen monniken filmpjes online zetten waarin ze met Ray-Ban-zonnebrillen en Louis Vuitton-tassen in hun privéjet rondvlogen. Die tijd lijkt nu definitief voorbij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.