Duitsland

‘Asielzoekers over vijf jaar nog steeds werkloos’

Door Stagiair - 21 juni 2017

Aanvankelijk zag Duitsland de toestroom van vele (jonge) asielzoekers als remedie voor zijn vergrijzende beroepsbevolking en lage geboortecijfers. Maar recente werkloosheidsstatistieken over vluchtelingen geven een geheel ander beeld.

Dat meldt het Britse dagblad Financial Times. Volgens de Duitse immigratiecommissaris Aydan Özoguz is driekwart van de asielzoekers over vijf jaar nog werkloos. ‘En velen zullen dat over tien jaar nog steeds zijn,’ aldus Özoguz.

‘Economisch wonder’

Op het hoogtepunt van de migratiecrisis zagen sommige Duitse bedrijfstakken kansen. Zo voorzag autofabrikant Daimler dat de asielzoekers aan de wieg zouden staan van een ‘nieuw Duits economisch wonder’.

Duitsland is een van de snelst vergrijzende landen ter wereld. Om het bevolkingscijfer stabiel te houden, moet een vrouw gemiddeld 2,1 kinderen krijgen. Duitse vrouwen krijgen gemiddeld 1,4 kinderen. In 2050 zal het aantal Duitsers met miljoenen zijn afgenomen.

De vergrijzing heeft effect op de economie, aangezien een groeiende groep ouderen door een krimpend aantal jongeren moet worden onderhouden. Minder jongeren betekent ook minder potentiële werknemers. Sommige Duitse politici en economen pleiten daarom voor immigratie, om zo de tekorten aan te vullen.

Gesubsidieerde banen

De toestroom van zo’n 1,3 miljoen asielzoekers sinds 2015 heeft nog niet tot een nieuw economisch wonder geleid. Slechts 17 procent is aan het werk; vaak gaat het om door de overheid gesubsidieerde banen. Zo’n 480.000 vluchtelingen zijn werkzoekend, van hen zijn 178.500 werkloos. Die groep volgt ook geen training of opleiding.

Ook de ‘hoogopgeleide asielstroom’ waarop niet alleen in linkse kringen werd gehoopt, blijkt te mooi om waar te zijn. Veel asielzoekers hebben geen of geen noemenswaardige opleiding gehad. Daarnaast is de taalbarrière erg groot.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.