Verenigd Koninkrijk

Nog 600 flats met zelfde brandbare gevelplaten als Grenfelltoren

22 juni 2017

In honderden flats zijn gevelplaten geïnstalleerd die lijken op de panelen die de dramatische brand in de Grenfelltoren bij Kensington verhevigden. Bij de brand vielen 79 doden.

De Britse overheid onderzoekt 600 flats met vergelijkbare gevelplaten. Dat meldt een woordvoerder van de Britse premier Theresa May aan de BBC. Overal in Engeland hebben gemeenten de opdracht gekregen het bouwmateriaal van flats te onderzoeken. Inspecteurs controleren per dag zo’n 100 flats.

Geldkwestie

De gevelplaten van de Grenfelltoren waren van het merk Reynobond PE en bestonden uit aluminium met een plastic binnenkant. In Londen troffen inspecteurs tot nu toe twee flats en een appartementencomplex aan met dezelfde gevelplaten. De platen zijn in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten verboden.

De bewoners zijn inmiddels op de hoogte gesteld; bij één flat worden de platen zo snel mogelijk vervangen. Alle corporaties met sociale woningbouw moeten extra brandcontroles uitvoeren. Verhuurders in de vrije sector wordt sterk aangeraden hetzelfde te doen.

De keuze voor de gevaarlijke gevelplaten lijkt een geldkwestie. Het merk Reynobond kent ook een brandwerende variant – Reynobond ‘FR’, wat staat voor: Fire Resistant – maar deze kostte 2 pond meer per vierkante meter.

In de steek gelaten

Bouwbedrijven zouden bij de renovatie van de Grenfelltoren de opdracht hebben gekregen juist de goedkopere gevelplaten te plaatsen. Zo werd 5.000 pond – omgerekend ruim 5.600 euro – bespaard.

Daarnaast werden de veiligheidsrichtlijnen niet nageleefd. Brandveiligheidsexperts waarschuwden geregeld voor brandgevaar in de flat, maar er gebeurde niets. Bewoners van de flat sloegen diverse keren alarm over de brandveiligheid in de Grenfelltoren. Controles werden zeker acht keer wél uitgevoerd sinds het bouwjaar in 1974, zonder dat er maatregelen volgden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.