René van Rijckevorsel

Hopelijk staan priesters en dominees deze kerst stil bij onderdrukte christenen

Door René van Rijckevorsel - 23 december 2012

Een zalig kerstfeest? Niet voor onderdrukte christenen in moslimlanden

Grote kans dat u, bezoeker van deze site, dit jaar opnieuw een zalig dan wel gelukkig kerstfeest beleeft. Al dan niet in de kerk, waar diensten en nachtmissen uitpuilen en de gezangen onder het kaarslicht weergalmen. Die mooie kerst zij u van harte gegund.

Kerstmis is ook een moment om stil te staan bij anderen, die het minder goed hebben. Bijvoorbeeld bij de christenen die dezer dagen in islamitische landen uitbundig de geboorte van Jezus zouden willen vieren, maar dat niet kunnen.

Want ironisch genoeg is dat juist het geval op een plek niet ver van Jezus’ kribbe: in Egypte wachten de Kopten, zo’n 10 procent van de inwoners van het volkrijke Arabische land, nog duisterder tijden nu de Moslimbroederschap met de nieuwe grondwet nog meer macht naar zich toetrekt. De ‘Arabische Lente’ betekende voor de Kopten al een ijskoude ‘christelijke winter’.

Dood en verderf

Iets verderop in Afrika, in Nigeria, zijn christenen hun leven niet zeker zolang de terreurbeweging Boko Haram vrij spel heeft om dood en verderf te zaaien in kerken.

In maar weinig moslimlanden tussen Marokko en Indonesië kunnen christenen vrijelijk hun gang gaan. Volgens sommige berekeningen lopen 200 miljoen leden van de christelijke kerk (10 procent van het totaal) risico op discriminatie of vervolging.

Beschimpt

Moslims wereldwijd gillen het meteen boos uit als in hun ogen hun geloof wordt beschimpt. Het zou mooi zijn als christenen ook eens wat vaker luidkeels hun internationale solidariteit betrachten, niet alleen via de collectebus met de ‘allerarmsten’, ook in woord en gebaar met hun door moslims bedreigde geloofsgenoten.

Hopelijk roepen de dominees en pastoors in Nederland, die doorgaans niet aarzelen om hun gelovigen te laten bidden voor ‘onderdrukte’ moslims zoals de Palestijnen, deze kerst ook op tot steun aan door moslims vervolgde christenen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.