Oene van der Wal

Krasse Duitse politici hebben graag jonge vrouw

Door Oene van der Wal - 22 december 2012

De verloving tussen Silvio Berlusconi (76) en zijn bijna een halve eeuw jongere vriendin Francesca Pascale (27), zorgt ook in Duitsland voor hoofdschudden. De vraag is vooral wie zich nu het meest belachelijk maakt: de krasse knar of de jonge groupie.

Terwijl vrouwen de bejaarde Berlusconi zullen verafschuwen, denken veel mannen vermoedelijk stiekem: goed gedaan, zo’n groen blaadje! Maar officieel behoort afkeuring tot de goede manieren.

En dat is nu juist in Duitsland heel vreemd. Want ook al is het leeftijdsverschil tussen Berlusconi en zijn vlammetje extreem, van puur ‘Italiaanse toestanden’ is geen sprake, zo leert een blik op de relaties van Duitse mannelijke toppolitici.

Echtscheiding

Te beginnen bij het Duitse staatshoofd, bondspresident Joachim Gauck. Zijn partner Daniela Schadt is 52, Gauck zelf 72. De president is bovendien nog steeds getrouwd met zijn eerste vrouw en lijkt niet van plan de echtscheiding aan te vragen en met Schadt te trouwen. Daarom mocht zij onlangs niet mee op bezoek bij de Paus in het Vaticaan.

Gaucks voorganger Christian Wulff (53) verruilde in 2008 zijn vrouw voor de veertien jaar jongere Bettina Körner (39).

Geen onvertogen woord

Heel bont maakt het de prominente SPD’er Franz Müntefering (72). De bejaarde weduwnaar ging op zijn 69ste een relatie aan met de veertig jaar jongere Michelle Schumann. Anders dan bij Berlusconi viel hierover geen onvertogen woord te vernemen.

Evenmin bij voormalig minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer (64, Groenen), die is getrouwd met de Iraanse Minu Barati (35), overigens zijn vijfde echtgenote. Barati’s voorgangster was een journaliste van begin dertig.

Negentien jaar jonger

Oud-bondskanselier Gerhard Schröder (68, SPD), had drie huwelijken achter de rug voordat hij trouwde met de negentien jaar jongere Doris Köpf, zijn huidige echtgenote.

Dan Horst Seehofer (62, CSU), de minister-president van Beieren. Als minister van Landbouw in het eerste kabinet-Merkel hield hij er een jonge minnares (toen 33, nu 38) op na en kreeg in 2007 een baby met haar. Onder druk van zijn partij koos hij uiteindelijk voor zijn vrouw (53) en kinderen.

Zijn christen-democratische collega Günther Oettinger (58, Europees Commissaris) verliet als minister-president van Baden-Württemberg zijn echtgenote en leeft nu met een aanzienlijk jongere dame.

Ware liefde

Dat Duitse mannen ook lang na het neerleggen van de macht nog aanzienlijk jongere vrouwen kunnen aantrekken, laat Helmut Kohl zien. Kohl (82, CDU), bondskanselier van 1982 tot 1998, trouwde in 2008 met Maike Richter (48), met wie hij naar verluidt al een affaire had tijdens zijn vorige huwelijk.

Allemaal ware liefde volgens de betrokkenen, net als Berlusconi verklaarde over zijn Francesca.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.