Michiel Dijkstra

Oplossing ‘fiscal cliff’ belangrijk voor Nederland

Door Michiel Dijkstra - 31 december 2012

De Democraten en Republikeinen staan lijnrecht tegenover elkaar in de onderhandeling over het terugbrengen van het begrotingstekort. Als ze er niet uitkomen, heeft dat wereldwijd effect. Zeker voor handelsland Nederland

Hoe zou u het vinden als u vanaf 1 januari ineens 15 procent méér inkomstenbelasting moest afstaan? Dat staat Amerikanen te wachten als de Democraten en de Republikeinen vandaag geen compromis bereiken om het begrotingstekort terug te brengen. Dat tekort is enorm: de overheid geeft al jaren ongeveer 30 procent meer uit dan er binnenkomt.

Extra belasting

De Amerikaanse politiek is diep verdeeld over de vraag hoe groot de overheid moet zijn. Democraten staan extra belastingheffing voor, Republikeinen willen juist snijden in de uitgaven.

Komen politici er niet uit, dan treden vanaf 1 januari automatisch forse belastingverhogingen in werking, en daarbovenop bezuinigingen op alle uitgavenposten, van gezondheidszorg tot defensie.

Begrotingsafgrond

De president van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, Ben Bernanke, noemt deze situatie de fiscal cliff, of begrotingsafgrond. De maatregelen tasten de koopkracht van Amerikanen namelijk zo sterk aan dat het land in 2013 in een recessie terechtkomt.

Dat pakt ook voor Europa en Nederland slecht uit. Zonder groei in de Verenigde Staten krijgen de Europese economieën, die zich al in een recessie bevinden, nog een tik. Handelsland Nederland wordt extra hard getroffen door de wereldwijde economische tegenwind die dan volgt. Niet voor niets wordt wel gezegd: als Amerika niest, is Nederland verkouden.

Lapmiddel

Ook Nederlanders hebben er dus belang bij dat de Amerikaanse politiek vandaag een compromis bereikt. Waarschijnlijk volgt vandaag geen doorwrochte oplossing, maar een lapmiddel om het probleem weer een paar maanden door te schuiven. Dat gebeurde in de zomer van 2011 ook, toen dezelfde problematiek speelde.

De onzekerheid over het uitgavenpatroon van de Amerikaanse overheid zal dus na vandaag voortduren. Ook dat is schadelijk: consumenten durven geen geld uit te geven en investeerders durven niet te investeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.