Afshin Ellian Afshin Ellian

Wie maakt zich druk om godsdienstvrijheid in het Midden-Oosten?

Door Afshin Ellian - 23 december 2012

In Ierland brak een diplomatieke rel uit naar aanleiding van een Facebook-bericht van een Israëlische diplomaat.

Op de officiële Facebookpagina van de ambassade in Dublin plaatste een medewerker een provocerende tekst onder de afbeelding van Maria en Jezus: ‘Een gedachte voor Kerstmis… Als Jezus en Maria nu zouden leven, zouden ze, als joden zonder bescherming, in Bethlehem waarschijnlijk gelyncht worden door vijandige Palestijnen… gewoon een gedachte.’

De Israëlische ambassade haalde de Facebookpagina van het internet af. De ambassade kan de pagina offline halen, maar de waarheid kan men niet zomaar offline halen.

Waarheid

Het was diplomatiek gezien niet handig wat de medewerker op de Facebookpagina van de Israëlische ambassade had geplaatst. Maar de inhoud daarvan is gewoon waar. En dat weet iedereen. Wat is die waarheid? Hoe ziet deze pijnlijke waarheid eruit?

Terwijl jullie, gelovigen en ongelovigen, kerst gaan vieren, vrezen velen in de islamitische wereld, vooral in het Midden-Oosten voor hun leven. De situatie van de christenen en andersgelovigen in het Midden-Oosten wordt met de dag slechter.

De Syrische christenen hebben dezer dagen genoeg redenen om daar de oprukkende jihadistische islam te vrezen. De toekomst van Syrische christenen ziet er erg somber uit.

Ruimte

Wat in Syrië gaat gebeuren, gebeurde in Irak na de verwijdering van het regime van Saddam Hussein door de Amerikanen. Er zijn al duizenden Iraakse katholieken gevlucht. Ze werden ruimhartig ontvangen in het Frankrijk van oud-president Nicolas Sarkozy. Destijds werd zelfs gesuggereerd dat in Irak geen ruimte meer zou zijn voor de christenen.

Huizen van onschuldige christenen werden in brand gestoken en zelfs werden er aanslagen gepleegd op kerken.

Onderdrukt

Het lijkt op een ritueel dat zich regelmatig herhaalt. Dit alles gebeurde ook al in Iran na de islamitische revolutie. Eerst waren de Bahai’s aan de beurt. Deze religie is verboden in Iran. Wie deze religie aanhangt, wordt op allerlei manieren onderdrukt en bedreigd.

De Bahai’s mogen niet studeren. Ze mogen ook niet voor de overheid werken en ze mogen zelfs niet bijeenkomen voor hun religieuze zaken. Doen ze dat wel dan kunnen ze worden geëxecuteerd. De onderdrukking van Bahai’s in Iran is systematisch en het heeft in zekere zin een fascistisch karakter.

Donkere dagen

Kijk goed naar deze beelden, deze huiveringwekkende beelden. Het doet ons allen denken aan de donkere dagen in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. De kerkhoven van de Bahai’s moeten onopvallend in de woestijnen worden gebouwd: er zijn drie Bahai-kerkhoven in Iran. Maar het regime doet er alles aan om deze kerkhoven te vernielen.

In deze film zien we hoe een Bahai kerkhof in een verlaten gebied in de omgeving van de stad Yazd door de overheid werd vernield. De bomen werden afgekapt, en daarna werden de graven vernield. Ook werden kanalen gegraven om de toegang te belemmeren.

Onrecht

Na het zien van deze beelden, schaamde ik me vreselijk. Waarom schaamte? Ik heb het niet gedaan? Nee, maar ik schaam me voor mijn zus, en voor anderen leden van mijn familie die deze barbarij en dit groot onrecht tolereren.

Kerst dit jaar moet in het teken staan van de godsdienstvrijheid in de islamitische wereld. Noch de kerken, noch de media besteden aandacht aan de godsdienstvrijheid in het Midden-Oosten. De evangelische kerk in Iran wordt al een tijdje als een criminele organisatie aangemerkt.

Waarom zij en niet de katholieke kerk? Omdat zij het evangelie onder moslims willen verspreiden en dat wil het regime niet.

Druk

De katholieke kerk en ook de orthodoxe kerk in Iran is zeer voorzichtig. Het zijn vooral protestantse en semiprotestantse bewegingen die onder druk staan. Deze enthousiastelingen vrezen het regime niet.

Linkse partijen in Europa maken zich druk om de godsdienstvrijheid van Europese moslims. Een valse en overbodige bezorgdheid. Het gaat immers uitstekend met de islam in Europa.

Maar ze zijn niet bezorgd om de vrijheid van meningsuiting en godsdienstvrijheid in de islamitische wereld. Vorige week werd in Pakistan, in Dado, 300 kilometer ten noorden van Karachi een arrestant door de menigte uit het politiebureau gehaald en gelyncht. Hij zou de islam hebben beledigd.

Vernietiging

Christenen worden in het Midden-Oosten bedreigd. De eenzame, door bergen omhelsde kerkhoven van Bahai’s worden met de vernietiging bedreigd. Deze waarheid kan niemand offline halen.

Steek een kaarsje aan voor degenen die in het Midden-Oosten hun leven vrezen vanwege hun geloof. Terwijl u in vrede en vrijheid feest viert, zijn er genoeg andersgelovigen, andersdenkenden, homo’s en vrouwen die in angst en beven 2013 afwachten.

Denk aan de slachtoffers van de oprukkende politieke islam.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.