Robbert de Witt

Obama wint slag, maar oorlog zal oplaaien

Door Robbert de Witt - 02 januari 2013

De Democraten en Republikeinen hebben op de valreep een akkoord bereikt over de begroting. Maar tegen welke prijs?

Het gevaar van een nieuwe Amerikaanse recessie is op het nippertje afgewend. Republikeinen en Democraten hebben uiteindelijk toch overeenstemming bereikt over maatregelen om de groei van de duizelingwekkende overheidsschuld te temperen.

Met veel kunst- en vliegwerk, dat wel. Een eerste deadline op 31 december werd overschreden, maar de vrije dag 1 januari bracht redding.

Gisteravond laat werd de deal ook goedgekeurd door een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, en nu kan snel nog even de datum worden gewijzigd in 31 december.

Habbekrats

Volgens president Barack Obama, zelf een Democraat, hebben zowel Republikeinen als Democraten moeten inleveren. Maar toch toonde Obama zich uiterst tevreden – je kunt er dus zeker van zijn dat zijn partij een overwinning heeft behaald.

De opvallendste punten: er wordt nauwelijks gesneden in de overheidsuitgaven, en de Amerikanen met een inkomen hoger dan 400.000 dollar gaan meer belasting betalen. Het toptarief gaat van 35 naar 39,6 procent.

Dat lijkt een habbekrats voor welgestelde Amerikanen. Maar de betekenis van de lastenverzwaring is enorm. Het gevecht in de Verenigde Staten is namelijk een fundamenteel debat over de rol van de overheid. Moet die meer ingrijpen in het leven van burgers?

Snelle zege

Nee, zeggen Republikeinen, ‘het beest moet worden getemd’ en de overheid moet dus minder geld afpakken van de burgers. Veel conservatieven beloofden daarom dat ze nooit akkoord zullen gaan met belastingverhoging. Toch is dat wat er nu gebeurt.

Over twee maanden moeten beide partijen weer om de tafel moeten om te praten over een permanente oplossing. Nu al zijn er Republikeinen ontevreden over het bereikte akkoord.

Obama boekt een mooie, snelle zege zo kort voor het begin van zijn tweede termijn. Maar gefrustreerde Republikeinen zullen zich opmaken voor vier jaar oorlog.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.