Paul Lieben

Westermans eenzijdige lof voor Obama in EenVandaag

Door Paul Lieben - 21 januari 2013

Even dacht ik dat Harry Mulisch was weergekeerd om Fidel Castro te bewieroken. Maar nee, het was oud-correspondent Max Westerman die aan het woord kwam in EenVandaag. Over Obama. Terwijl Obama in zijn sociaal – zoniet socialistisch – getinte toespraak benadrukte dat alle mensen gelijk zijn, beschreef Westerman hem als een soort kruising tussen Jezus Christus en Superman.

Nu is dat niet nieuw, want dat hebben we zo veel media al zien en horen doen, ook bij de eerste benoeming. Ik mocht toen verslag doen bij Radio West, zal er ongetwijfeld een blog aan hebben gewijd en probeerde wat realisme in de euforie te brengen.

Max Westerman vindt de pers juist extreem kritisch over Obama: ‘Er wordt altijd enorm aan hem getwijfeld, ook in de Nederlandse media, alsof hij zijn eerste kans verbruid heeft, dat is tamelijk bizar’, zo vertelde hij voor de microfoon. Lees er ook zijn stukje ‘Het grote twijfelen’ op na.

Nee, twijfels heeft Westerman niet en hij somt een lijstje op waaruit de kwaliteiten van Obama zouden blijken:

– hij verhoogt de belastingen, speciaal voor de rijken (niet zo moeilijk, daar zijn er nu eenmaal minder van);

– hij heeft de Amerikaanse auto-industrie met staatssteun overeind gehouden (als andere landen dat doen, bijvoorbeeld Frankrijk, spreken we er schande van);

– hij pakt het wapenbezit aan (dit haalt Westerman vervolgens direct en ongewild zelf onderuit door aan te geven dat Obama lang gewacht heeft, maar dat de publieke opinie nu rijp is);

– hij snijdt in Defensie (onvermijdelijk, gezien de economie).

Weerwoord

Geen enkel minpuntje; Westerman stelt zich op als een idolate fan en niet als een verslaggever. Dat is op zich nog niet zo erg, maar dan had EenVandaag er in het kader van hoor en wederhoor wel een criticus tegenover kunnen zetten. Of ten minste één kritische vraag kunnen stellen. Maar nee hoor.

Daarom kraak ik bij wijze van weerwoord maar wat kritische noten. Ik zag tijdens zijn ambtsperiode nette, brave mensen die plots in tenten moesten wonen. Dat zou een Republikeinse president ongetwijfeld zijn nagedragen. De tekorten zijn nog steeds ‘sky high’, maar Obama wil nog meer lenen.

Obama heeft de polarisatie in de Amerikaanse samenleving niet kunnen wegnemen, integendeel. En ook Obama heeft de crisis nog niet kunnen beteugelen.

Teleurgesteld

Ben ik tegen Obama? Nee, ook voor de vorige verkiezingen heb ik dat al aangegeven, wat mij op kritiek van conservatieven kwam te staan.

Ben ik teleurgesteld in Obama? Nee, want ik besefte toen ook al dat Obama geen broden kan vermenigvuldigen, niet over water kan lopen en geen zieken kan genezen – ook ‘de machtigste man van de wereld’ kent zijn beperkingen.

Wel ben ik ietwat teleurgesteld in EenVandaag. Want over beperkingen gesproken: EenVandaag legde totaal geen beperkingen op aan Max Westerman en zijn ononderbroken reclamespotje. Daarom kan deze specifieke uitzending beter worden omgedoopt in EenkennigVandaag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.