Carla Joosten

Geheime stemming Europarlement verraadt bange politici

Door Carla Joosten - 20 februari 2013

Tranen met tuiten werden er afgelopen maandag gehuild in het Europees Parlement. De regeringsleiders van de lidstaten van de Unie zouden een meerjarenbegroting (2014-2020) ‘voor het verleden’ hebben vastgesteld.

De omvang – 960 miljard euro – deugt niet en de besteding ook niet. Zo kan Europa de crisis en toenemende armoede niet bestrijden, huilden de socialisten.

Compromis

Maar ook de liberalen en centrum-rechts hekelden het compromis waar de regeringsleiders eerder deze maand een etmaal lang over hadden vergaderd. Die hadden hun nationale belangen laten prevaleren boven het gemeenschappelijke Europese belang. Schande, foeterden de liberale fractieleider Guy Verhofstadt en de centrum-rechtse voorzitter Joseph Daul.

Het Europees Parlement kan voor het eerst de Europese begroting verwerpen. Of dat gaat gebeuren, is nog maar de vraag.

Nieuwe meerjarenbegroting

Het debat van afgelopen maandag was een opmaat. De lidstaten van de Europese Unie gaan nu met het parlement onderhandelen om het eens te worden. Zo niet, dan komt er geen nieuwe meerjarenbegroting en geldt de komende jaren het budget van 2013.

Maar eerst volgt een stemming. Die zou geheim moeten zijn, vinden de socialistische parlementsvoorzitter Martin Schulz en Joseph Daul, die ook vijf CDA-europarlementariërs in zijn 270-koppige fractie telt.

Geheime stemming

Met een geheime stemming zouden bange politici zich niet onder druk laten zetten door hun nationale regeringen.

Een gotspe, en alleen mogelijk in een parlement dat zichzelf niet serieus neemt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.